Od koronavirusa preminula prva osoba s područja Virovitičko-podravske županije

Od koronavirusa preminula je prva osoba na području Virovitičko-podravske županije, izvijestio je to županijski Stožer civilne zaštite na izvanrednoj press konferenciji, izrazivši sućut obitelji preminulog.

Riječ je o muškarcu 1950. godište koji se nalazio na respiratoru u KBC-u Osijek, a koji je patio od povišenog krvnog tlaka koji je, uz stariju životnu dob, jedan od rizičnih čimbenika za razvitak teže kliničke slike pa nažalost i smrtnih ishoda.

Muškarac u početku nije imao simptome bolesti, no njegova supruga je pa su oboje testirani i potvrđeno je da su oboje zaraženi.

– Tada smo to tumačili kao predsimptomatsku fazu što se pokazalo točnim, jer je kasnije tijekom razvoja bolesti počeo pokazivati kliničke znakove. U početku su oni bili blago izraženi s blagim respiratornim znacima, temperatura je bila između 37 i 37,5. Uglavnom su bile dominantne tegobe mučnine i probavnog sustava, s tim da se česti simptomi kašalj i otežano disanje kod njega u početku nisu razvijali – objasnio je doktor Miroslav Venus.

IMG cd92126744ef68628f25479d5cb10abd V
Foto: K. Toplak

– Prilikom pregleda mjerena mu je, između ostalog, i zasićenost kisika u krvi, koja je bila u granicama normale 26. travnja 94,6% uz tlak 120/80 i normalan broj otkucaja u minuti. S obzirom da mu se stanje pogoršavalo, 29. travnja je hospitaliziran u OB Virovitica, tlak mu je bio 140/90, ali je imao povišenu temperaturu 38,2, još uvijek bez kašlja i otežanog disanja, ali mu je zasićenost bila 90% – rekao je Venus.

U dogovoru s KBC Osijek, već drugi dan, 30. travnja, premješten je u Osijek.

– Razlog je bio preventivne naravi jer je na kontrolnom mjerenju zasićenosti kisikom došlo do pada sa 90 na 89,2% i rendgenska snimka pluća je pokazala određena pogoršanja. Nažalost danas, 9. svibnja u 2 sata u noći primili smo vijesti iz KBC-a Osijek da je pacijent preminuo – rekao je Venus i još jednom izrazio sućut obitelji.

Izvijestili su i kako danas nemamo novozaraženih osoba.

(www.icv.hr, ml)

UŽIVO Jedna osoba s područja naše županije preminula je od bolesti COVID 19…

Objavljuje Virovitičko-podravska županija u Subota, 9. svibnja 2020.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content