Održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika VPŽ: Prezentiran set mjera za oporavak gospodarstva

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, pročelnika Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivana Horvata, županijske pročelnike upravnih odjela, predstavnike razvojnih agencija, danas (srijeda) je održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika VPŽ.

Na dnevnom redu, između ostalog, bila je prezentacija Kataloga hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore; informacija o interventnim mjerama Virovitičko-podravske županije za djelatnost gospodarstva i poljoprivrede u svrhu ublažavanja negativnih posljedica epidemije COVID-19 na gospodarstvo; informacija o izradi nacrta prijedloga Mreže osnovnih i srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije i upisu učenika u škole.

-Prije svega, moram zahvaliti svim načelnicima i gradonačelnicima na zajedničkoj borbi i zajedničkom djelovanju protiv ove pandemije koja je snašla našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku, jer poznato je da smo među županijama s najmanje oboljelih, što znači da su sve donesene mjere urodile plodom – rekao je župan Igor Andrović u uvodnom dijelu Sjednice.

IMG 3969

Direktorica Sektora za industriju HGK, Tajana Kesić Šapić, predstavila je online Katalog hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore u kojem je trenutno 3.338 hrvatskih proizvoda.

– Hrvatska gospodarska komora snažno se zalaže za upotrebu i ugradnju proizvoda domaće industrije. Radi toga je i nastao Katalog hrvatskih proizvoda s namjerom predstavljanja naručiteljima roba i usluga, a posebno investitorima i projektantima proizvoda koji se stvaraju u Hrvatskoj te su svojim specifikacijama i troškovničkim stavkama lako dostupni projektantima, investitorima i izvođačima. Upotrebom Kataloga olakšan je rad pripreme natječajne dokumentacije tako što se na jednome mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi – naglasila je Tajana Šapić Kesić. Više možete pročitati OVDJE.

Interventne mjere Virovitičko-podravske županije za djelatnost gospodarstva i poljoprivrede u svrhu ublažavanja negativnih posljedica epidemije COVID-19 na gospodarstvo iznio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok. Odnose se na, između ostalog, besplatne savjetodavne i konzultantske usluge Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e za sve poduzetnike, sufinanciranje režijskih troškova za mikropoduzetnike do 10 zaposlenih, subvencije poslovnih prostora za sve stanare u Poduzetničkim inkubatorima, subvencije kamata na kredite (3 kreditne linije), raspisivanje programa poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji,  sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta na području VPŽ te nastavak provedbe planiranih projekata i ulaganja VPŽ.

IMG 3962

Informacije o izradi nacrta prijedloga Mreže osnovnih i srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije i upisu učenika u škole iznijela je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Vesna Šerepac.

DVIJE NOVE OSNOVNE ŠKOLE

Ovih dana, vrlo aktualno je pitanje opstanka, odnosno otvaranja novih škola, pa je tema današnje Sjednice kolegija upravo bilo predstavljanje aktivnosti u izradi Prijedloga kako osnovnih, tako i srednjih škola na području županije.

-Najbitnije u cijeloj ovoj priči su smjernice kojih smo se morali pridržavati i strategije znanosti obrazovanja i tehnologije koje je donijela Vlada Republike Hrvatske. Na tom temelju u prijedlogu smo imali tri bitna cilja. To su zadržati postojeće stanje vezano uz broj učenika i razrednih odjela, napraviti racionalnu mrežu vezano uz prijevoz učenika i ono najbitnije, zbog čega i koliko smo kroz proteklo vrijeme ulagali u opremu školskog sustava, kako bi nam to bila jedna od bitnih pretpostavki zbog čega zapravo nastavni proces može opstati u školama koje djeluju na području županije – rekla je Šerepac. Naglasila je te kako će u Prijedlogu nove mreže škola imati dvije nove osnovne škole, jednu sa sjedištem u Pitomači, a drugu sa sjedištem u Virovitici.

IMG 3971

Što se tiče upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno pregleda za upis u prvi razred, oni se nastavljaju, ali u jednom drugačijem intenzitetu. U školske klupe na jesen bi trebalo sjesti oko 600 prvašića na području Virovitičko-podravske županije.

-Pregledi se nastavljaju prema svim onim preporukama od 29. travnja donesenih kako od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite, tako i županijskih, odnosno gradskih stožera, a danas će biti objavljena i vijest o nastavku pregleda u školskoj medicini pri Zavodu za javno zdravstvo Virovitica, Slatina i Orahovica, sve prema rasporedu koji će raditi liječnici školske medicine i prema utvrđenom rasporedu o dužini trajanja pregleda – naglasila je Šerepac.

Pregledi će se obavljati u zdravstvenoj ustanovi, gdje će se voditi briga kako o zdravoj djeci u ovom slučaju, tako i svima koji koriste ulsuge Zavoda za javno zdravstvo i to u smanjenom intenzitetu, a roditelji će dolaziti sa dokumentacijom koju će dobiti od liječnika.

IMG 3959

Posljednja točka Dnevnog reda bila je vezana uz Izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Virovitici. Mjere i uvjete predstavio je Antonio Dražić iz Razvojne agencije VTA. Ukupna alokacija poziva iznosi 350.000.000 kuna, a maksimalna vrijednost projekta 50.000.000 kuna. Stopa sufinanciranja iznosi 85 posto, a rok za prijavu je 30. lipnja ove godine. Prihvatljivo i preporučeno je potpisivanje sporazuma između više Jedinica lokalne samouprave o zajedničkom provođenju mjera gospodarenja otpadom. Za navedeni natječaj, prijavit će se projekt koji će biti na području grada Virovitice, o čemu je na Kolegiju govorio gradonačelnik Ivica Kirin.

-Svakako moram naglasiti set mjera za oporavak gospodarstva koje smo danas predstavili nazočnim načelnicima i gradonačelnicima. One bi svakako trebale pomoći oporavku poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika na području županije. Što se tiče škola, kao što ste već i čuli, predstavili smo buduću mrežu škola, kao i plan upisa u prve razrede srednje škole gdje ćemo i dalje kao županija stipendirati deficitarna zanimanja, odnosno ona za koja postoji interes na području naše županije – zaključio je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: T. Szabo)

[g-gallery gid=”589405″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content