OPĆINA PITOMAČA Prošao novi projekt: Kladarski breg nova turistička destinacija, a izgradit će se i klopotec

Nakon evaluacija pristiglih prijava provedenog natječaja Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 odobren je projekt Općine Pitomače ”Enhancing the Accommodation Generating Local Environment Pitomača-Pécs”,  odnosno jednostavnog akronima EAGLE u pijevodu orao.

Projekt čije je nositelj Općina Pitomača prijavljen je u partnerstvu sa mađarskom šumarijom Mecsekerdő Zrt iz Pečuha te Turističkom zajednicom općine Pitomače.

Uz spomenute partnere i nositelja u projekt će kroz aktivnosti biti uključeni i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Uprava Baranjske Županije Baranya Megyei Önkormányzat, neprofitna destinacijska menadžment kompanija iz Pečuha Irány Pécs Nonprofit Kft. te udruga vinogradara, podrumara i voćara “Aršanj” Pitomača.

Ukupna vrijednost projekta je 1.695.491,15 eura, od toga će se za aktivnosti koje će provoditi Općina Pitomača utrošiti 678.610,03 eura, dok će Turistička zajednica općine Pitomače biti zadužena za realizaciju troškova od 144 374,30 eura, a preostali dio (872 506,82 eura) rezerviran je za prekogranične aktivnosti partnera, šumarijou Mecsekerdő Zrt iz Pečuha.

Ciljevi koji će se projektom ostvariti usmjereni su na razvijanje dva uzajamno povezana posjetiteljska centra s osnaženom potpuno funkcionalnom mađarsko-hrvatskom mrežom dionika te na trajno unapređivanje i promociju prirodne i kulturne atrakcije kroz posjetiteljske centre.

Provedbom projekta u općini Pitomača stvoriti će se nova turistička destinacija Kladarski breg, a sastojat će se od izgradnje vidikovca s klopotecom visokog 8 metara, ukopanog vinskog podrumu, rekonstrukcije kladarske hiže te kapelica sv. Martina u duhu podravske i tradicijske sakralne arhitekture.

S Mađarske strane će se izgraditi novi posjetiteljski centar sa sadržajem flore i faune tog područja. U novom objektu nalaziti će se izložbeni prostor veličine 140 m2, 2 sobe za obuku i ostali uslužni prostori (uredi, spremišta, prostorija za osoblje).

Pored infrastrukturnih radova, kroz projektne aktivnosti će se svi objekti opremiti te će se pribaviti potrebna suvremena oprema kojom će se osigurati i poboljšati planirana turistička ponuda i sadržaji.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85%, a projektni prijedlog izradila je tvrtka DRAFT d.o.o. u suradnji s Općinom Pitomačom.

(draftdoo.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content