Osam cjepiva je u fazi kliničkog ispitivanja, EU razmatra mogućnost da dio sredstava iz kriznog fonda usmjeri u proizvodnju

Trenutno se razvija više od 90 cjepiva protiv te bolesti koja je usmrtila najmanje 290 tisuća ljudi diljem svijeta. Osam njih je u fazi kliničkog ispitivanja. Međutim, stručnjaci kažu kako bi masovna proizvodnja uspješnog cjepiva mogla biti jednako izazovna kao i njegov razvoj – piše tportal.hr

Sve dok su kapaciteti za proizvodnju cjepiva ograničeni, EU bi trebao razraditi plan za povećanje proizvodnje i u početku distribuirati cjepivo samo onima kojima je najpotrebnije, stoji u dokumentu koji je dostupan Reutersu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides prošlog je tjedna prvi puta iznijela svoje ideje ministrima zdravstva EU-a i oni su je podržali, kažu dva dužnosnika koja su prisustvovala videokonferenciji. No, odluka još nije donesena.

Razmišlja o korištenju europskog fonda za crne dane, Instrumenta za hitnu pomoć (ESI), kako bi povećala kapacitet proizvodnje cjepiva u Europi i ponudila osiguranje od odgovornosti farmaceutskih kompanijama, stoji u dokumentu.

Osiguranje od odgovornosti učinilo bi proizvodnju cjepiva manje rizičnom za tvrtke potencijalno izložene vrlo velikim pravnim troškovima zbog mogućih neefikasnih cjepiva i nepredvidivih nuspojava, rizika koji su posebno veliki ako se lijekovi razvijaju na brzinu.

Dodatni novac mogao bi se usmjeriti za liječenja protiv Covida-19, istraživanja te kako bi “osigurao pristup portfelju obećavajućih kandidata za cjepivo”, stoji u dokumentu.

Gotovo 2,4 milijarde eura trenutno je dostupno u ESI fondu, koji Komisija opisuje kao ogranak EU-a za financiranje borbe protiv pandemije. Oko 300 milijuna eura iz početnog proračuna već je utrošeno na zaštitne maske i na jačanje zdravstvenih kapaciteta.

-Komisija proučava kako bolje koristiti ESI kako bi cjepivo učinila dostupnim za sve građane EU-a – izjavio je glasnogovornik EK.

Dodao je da bi se taj novac mogao dodati drugim sredstvima, uključujući zajmove Europske investicijske banke, no još nije odlučeno kako će se koristiti.

EU je u ožujku također počeo prikupljati planiranih 380 milijuna eura za stvaranje zaliha medicinske opreme, lijekova i cjepiva.

(tportal.hr)