SVJETSKI DAN PČELA Ove vrijedne i nezamjenjive radilice izumiru, spasimo ih već danas

Ujedinjeni narodi (UN) ove godine su za temu Svjetskog dana pčela – 20. svibnja, odabrale slogan “Spasite pčele”, što dovoljno naglašava ozbiljnost situacije i nužnost zaštite pčela, ovih vrijednih i nezamjenjivih radilica kao i drugih oprašivača i njihovih staništa.

Medonosna pčela najvažniji je oprašivač među insektima. Pčele doprinose složenim, međusobno povezanim ekosustavima koji omogućavaju suživot raznovrsnom broju različitih vrsta. Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stupova života na Zemlji. Ovi fascinantni insekti, planet nastanjuju oko 110 milijuna godina, a na svijetu postoji skoro 20.000 različitih vrsta pčela.

IMG 20200412 114250 814

Naša županija je jedna od vodećih u pčelarstvu u Hrvatskoj, a jedna od grupacija koje prednjače na našem području je zasigurno i Udruga pčelara “Virovitica” koja će u rujnu ove godine proslaviti 100 godina postojanja. Njen predsjednik Dubravko Milanović rekao nam je da udruga broji oko 180 članova i pokriva površinu od oko 655 kvadratnih kilometara, odnosno područje grada Virovitice te općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje.

-Prema podacima na području koje pokriva udruga, prošle je godine evidentirano oko 15.000 pčelinjih zajednica u 240 pčelinjaka kod više od 150 pčelara, a da bi to tako ostalo, potrebno je voditi brigu o svim segmentima koje pridonose kvalitetnom pčelarenju i u konačnici kvalitetnim medom – rekao je Dubravko Milanović koji je pri tom upozorio naše poljoprivredne proizvođače da posebno obrate pozornost na to da ne tretiraju biljke u cvatnji, odnosno kada su pčele na njima.

IMG 20200412 131350 334

-Izumiranje pčela na cijelom planetu već je godinama ozbiljno pitanje o kojem promišljanju i znanstvenici i poljoprivrednici. Jedan od uzroka izumiranja je i prevelika količina kemijskih sredstava korištena u proizvodnji hrane. Da bi to spriječili potrebno je malo dobre volje, a vratiti će nam se stostruko, jer pčela znači hranu, a samim time i život za sve živo na ovoj našoj planeti – napomenuo je Dubravko Milanović koji je iskoristio prigodu da svim pčelarima čestita Svjetski dan pčela.

(www.icv.hr, bs, foto: Maja Ferenčević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content