U Orahovici obilježena 75. obljetnica tragedije hrvatskih vojnika i civila u Bleiburgu

U organizaciji udruge Hrvatski domobran te suorganizaciji Udruga HOS, UHBDVDR-a i Časničkog zbora u Orahovici je obilježena 75. obljetnica bleiburške tragedije hrvatskog naroda. Obljetnica je započela hodnjom ili kako ga je organizator simbolično nazvao križnim putem od spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice do spomen križa svim poginulim hrvatskim vojnicima kroz povijest na gradskom groblju gdje je održan komemorativni skup.

Skupu su uz predstavnika braniteljskih udruga nazočili i hrvatskim žrtvama počast odali zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, povjerenica Vlade RH za Grad Orahovicu Sanja Bošnjak, i predsjednik GO HDZ-a Orahovica Saša Rister.

– Okupili smo se danas kako se poklonili žrtvama strašnih zločina, a članovima njihovih obitelji izrazili iskreno suosjećanje i razumijevanje za njihove patnje. Na Bleiburškom polju i u kolonama smrti na križnim putevima, dogodila u se bešćutna i dugo godina prešućivana stradanja bez da su počinitelji zločina ikada bili izvedeni pred sud pravde. Danas na ovom spomen križu u Orahovici odajemo poštovanje žrtvama, civilima i razoružanim vojnicima, svim izgubljenim životima. Svjedočenja obitelji i te nevine žrtve nikada se ne smiju zaboraviti kao niti jedna hrvatska žrtva. Prisjećamo se i jednog od najtežih poglavlja hrvatske povijesti koje sa svojim žrtvama predstavlja slom čovječnosti i humanizma, razdoblje u kojem je nestao čovjek, njegovo ljudsko dostojanstvo i sloboda, ali i racionalnost ljudskog djelovanja. Kako bi rekao biskup Ivica Petanjek ” Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi. Nismo danas ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo i za njih se molimo” – poručili su na skupu organizatori, a molitvu je potom predvodio župnik orahovački, velečasni Željko Strnak.

Komemorativni skup završio je intoniranjem pjesme ”Kraljice neba” koja se svira i pjeva svake godine na komemoraciji u Bleiburgu. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content