U Zdencima Dan državnosti obilježen polaganjem vijenaca i otvorenjem nadstrešnice u Dugoj Međi

Općina Zdenci na čelu s načelnikom Tomislavom Durmićem te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga međa obilježili su Dan Državnosti s dva sadržaja. Prvi je bio polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod križa na mjesnom groblju Zdencima za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, gdje je nekoliko prigodnih riječi uputio dopredsjednik UHBDDR-a Duga Međa umirovljeni general specijalne policije Mirko Horvatin.

-Nakon prvih provedenih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj, na današnji dan 30. svibnja 1990. konstituiran je Hrvatski Sabor s prvim predsjednikom Žarkom Domljanom. Taj dan slavimo i obilježavamo kao Dan Državnosti, i to smo i činili od 1990. do 2001. godine da bi potom došlo do promjene datuma ovog državnog praznika, ali evo na Bogu hvala na inzistiranje i nas kao braniteljske populacije, ali i većine građana, prošle 2019. godine ponovno smo dobili svoj datum Dana Državnosti. Mi kao braniteljska populacija smo posebno vezani uz ovaj datum jer kroz cijeli tijek Domovinskog rata smo i u pjesmama pjevali ”30. svibanj naš je dan” i zato nam je danas drago da ga ponovno možemo slaviti kao Dan Državnosti. Uskoro ćemo proslaviti i 25. lipanj dana kada je Hrvatski Sabor donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i kada smo ispred Hrvatskog Sabora promijenili stijeg i stavili naš hrvatski barjak te tim činom raskinuli sve odnose s bivšom državom, a ponosan sam da sam i osobno bio tome nazočan – rekao je Horvatin.

Dan Državnosti Zdenci i Duga Međa 4

Polaganju se pridružila i HVIDR-a Orahovica na čelu s predsjednikom Stjepanom Varaždincem.

-Ovo je povijesni dan koji ovom prigodom čestitam svim invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima kao i nedavno obilježen dan Hrvatske vojske. Nama braniteljima su ovakvi datumi iznimno važni i s velikim ponosom i čašću ih obilježavamo na najbolji mogući način, odajući počast našim poginulim i umrlim suborcima – rekao je Varaždinac.

U nastavku obilježavanja u Dugoj Međi je malom svečanošću otvorena nova nadstrešnica iza mjesnog doma koju su zajedničkim snagama izgradili Općina Zdenci i UHBDDR Duga Međa.

Dan Državnosti Zdenci i Duga Međa 5

-Evo, nakon pandemije u kojoj je bilo zabranjeno okupljanje, iskoristili smo ovaj povijesni datum za sve nas Hrvatske kako bi otvorili i našu nadstrešnicu koju poklanjamo svim

mještanima Duge Međe i općine Zdenci. Ova nadstrešnica čak odgovara i naputcima Nacionalnog stožera, što znači da su svi na određenim druženjima vani na zraku uz mogućnost odgovarajuće distance. Hvala Općini na velikoj potpori – rekao je dopredsjednik UHBDDR-a Duga Međa Mirko Bušljeta.

Općina je prepoznala želju i trud branitelja iz Duge Međe i spremno pomogla.

-Moram pohvaliti branitelje iz Duge Međe za ovu akciji. Kao što uvijek volim reći i posebno naglasiti, Općina je uvijek tu na raspolaganju za sve inicijative koje su dobre kao što je ova i sve ostale koje dolaze od strane ove udruge koja se pokazuje kao iznimno aktivna. Ovaj projekt je doista hvalevrijedan, odlično odrađen i što je najvažnije nadstrešnica je višestruko korisna – zaključio je načelnik Durmić. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content