Upozorenje Krunoslava Capaka: Prekidamo Hrvatski Telekom Prvu ligu ako se zarazi samo jedan igrač

Nogometna sezona u Hrvatskoj nastavlja se u subotu, 30. svibnja kad će Lokomotiva i Slaven Belupo igrati polufinale Kupa, a već 31. svibnja igraju, također polufinale Kupa, Osijek i Rijeka – piše tportal.hr

Nastavak natjecanja u Hrvatski Telekom Prvoj ligi planirano je za 6. lipnja, a sve je to u emisiji Hrvatske nogometne televizije prokomentirao Krunoslav Capak, prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Pustili smo početak treninga, a ako situacija bude kakva je sad, onda mogu krenuti i natjecanja. To ćemo dogovarati sa svima. PCR test je važeći dan do dva, a nakon toga čovjek može postati zarazan pa ne volimo preširoko korištenje testova, a i koštaju. Jedan test košta tisuću i pol kuna i treba odvagnuti korist i trošak. Ako si netko može priuštiti, to je u redu, ali se držanjem mjera i bez testiranja može postići visoka razina sigurnosti – pojasnio je Capak neke od epidemioloških mjera koje će hrvatski prvoligaši morati provoditi ako uopće žele igrati.

Problem nastaje u trenutku ako se pokaže da je netko od igrača zaražen koronavirusom. Što ćemo i kako u tom slučaju?

-Ako je netko od igrača pozitivan, svi koji su u zadnjih 48 sati bili s njim u kontaktu moraju u samoizolaciju – jasno kaže Capak i nastavlja:

-Alternativa je dodatno testiranje, ali test vrijedi 24, najviše 28 sati pa bi se do isteka 14 dana morali stalno testirati. Morat će u samoizolaciju i oni i njihovi kod kuće. Ujedno, to vjerojatno znači prekid natjecanja za taj klub – otkrio je Capak.

Čitajući između redaka, ako se takav najcrnji scenarij slučajno dogodi, u pitanje dolazi regularnost cijelog natjecanja pa je gotovo sigurno da bi se išlo na najradikalnije mjere, a to je prekid natjecanja u HT Prvoj ligi…

Prije nekoliko dana se trener Varaždina Samir Toplak zapitao kako je moguće da u crkvama može biti i po 200 ljudi, a gledatelji ne smiju na tribine. Nogomet se ipak igra na otvorenom, a na tribinama ima i više nego dovoljno mjesta za one koji bi se eventualno ohrabrili na dolazak. Socijalna distanca na tribinama ne bi trebala biti nikakav problem…

No, prema Capaku su te dvije vrste okupljanja neusporedive. Istina, čelni čovjek HZZJ-a ostavio je mogućnost da bi možda daljnjim popuštanjem mjera u skoroj budućnosti gledatelji – u ograničenom broju – mogli na tribine nogometnih stadiona.

-Misa je statički događaj gdje nema kontakta osim na pričesti za koju točno postoje epidemiološke mjere. Crkve su i visoke i prozračne građevine, a u kinima i kazalištima, kao i na utakmicama, ima više interakcije. Postoje epidemiološke mjere koje bi mogli propisati da bude gledatelja na tribinama, ali to je ipak visoko rizično. Idemo u fazama iako bi svi odmah htjeli sve – zaključio je Krunoslav Capak.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content