AKO IZUMRU OBIČAJI, IZUMRIJET ĆE I SELO Sopjansko Lilanje na Ivanje nastavak je drevne tradicije

Sopje, mjesto nedaleko Slatine, već je dobro poznato po Dravskom proljeću, manifestaciji hrvatske baštine koja na jedinstven način povezuje pripadnike hrvatskoga naroda s lijeve i desne obale Drave.

Manje je, međutim, poznato da se u Sopju svakog lipnja obilježava blagdan rođenja Ivana Krstitelja te se održava i manifestacija koju su nazvali “Lilanje na Ivanje”. Inače, Ivanje je prastari običaj slavenskih naroda kojim se obilježava ljetni solsticij, najdulji dan i najkraća noć u godini. Tradicija različitih običaja počiva na drevnom vjerovanju da se njima može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. I dok se u mnogim krajevima Ivanje prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to lilanje.

Lilanje na Ivanje 2020 2

Običajem lilanja mladići su se pred djevojkama nadmetali koji će od njih najljepše i najbolje napraviti lilu i početi se udvarati djevojci. Lila je dulji ili kraći štap s rašljama napunjenim učvršćenom slamom. Slama se zapali i mladići lilaju, što znači vrte štap s takvom buktinjom oko sebe. U lilanju je važno i kakav je plamen, i koliko dugo gori zapaljena slama, i kako mladić vrti štap. Obično se to radilo u večernjim satima, kad vatra najviše dolazi do izražaja, pa se tako pokazuje i njezino veliko značenje u životu čovjeka.

Upravo su ti stari običaji temelj sopjanskog Ivanja, jer, kako kažu stariji Sopjani, “ako izumru običaji, izumrijet će i selo”. Tako je bilo i jučer (srijeda) navečer kada su se kod zgrade Općine okupila djeca, mladi i stari. Manifestaciju “Lilanje na Ivanje 2020.” je svečano otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš te nam ispričao i nešto više o planovima Općine.

Lilanje na Ivanje 2020 14

– Nakon dužeg vremena organizirali smo jednu od naših manifestacija poštujući pritom sve mjere vezane uz pandemiju koronavirusom. Ovo je bila prva manifestacija ove godine, a za dalje ćemo vidjeti, ovisno kako će situacija razvijati.
Prijavili smo desetak projekata u sklopu projekta INTRREG, a radi se o manifestacijama koje će biti financirane tijekom 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, koji bismo uskoro trebali potpisati, u roku tjedan-dva. Kroz taj projekt je uključeno i ovo večerašnje Lilanje na Ivanje te Dravsko proljeće, Zagorske jeseni, Mijoljska potkova, neke nove kao Ribarski dan na rijeci Dravi i Advent u Sopju, te još neke manje manifestacije. Projekt INTERREG ne veže se samo za održavanje manifestacija, već i za izgradnju infrastrukture koja je potrebna da se te manifestacije uspješno održe. Jedan od tih infrastrukturnih projekata je asfaltiranje platoa iza zgrade Općine i izgradnja prigodne pozornice za sve naredne manifestacije. Vrijednost projekta je oko milijun i dvjesto tisuća kuna – rekao je načelnik Androš te dodao kako se sve manifestacije organiziraju s udrugama s područja općine Sopje.

Lilanje na Ivanje 2020 5

Organizaciju ovogodišnje manifestacije “Lilanje na Ivanje” potpisuje KUD Podravac Sopje, uz pokroviteljstvo Općine Sopje. Za sve posjetitelje organizator je pripremio grah i osigurao hladna pića, a za dobru atmosferu uz pjesmu i ples bili su zaduženi Domagoj i Aco. U lilanju se okušao i općinski načelnik Berislav Androš, i to vrlo uspješno, prisjetivši se tako svojih dječačkih dana.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli i R. Turkalj)

[g-gallery gid=”594616″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content