AKO IZUMRU OBIČAJI, IZUMRIJET ĆE I SELO Sopjansko Lilanje na Ivanje nastavak je drevne tradicije

- PROMO -

Sopje, mjesto nedaleko Slatine, već je dobro poznato po Dravskom proljeću, manifestaciji hrvatske baštine koja na jedinstven način povezuje pripadnike hrvatskoga naroda s lijeve i desne obale Drave.

Manje je, međutim, poznato da se u Sopju svakog lipnja obilježava blagdan rođenja Ivana Krstitelja te se održava i manifestacija koju su nazvali “Lilanje na Ivanje”. Inače, Ivanje je prastari običaj slavenskih naroda kojim se obilježava ljetni solsticij, najdulji dan i najkraća noć u godini. Tradicija različitih običaja počiva na drevnom vjerovanju da se njima može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. I dok se u mnogim krajevima Ivanje prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to lilanje.

Lilanje na Ivanje 2020 2

Običajem lilanja mladići su se pred djevojkama nadmetali koji će od njih najljepše i najbolje napraviti lilu i početi se udvarati djevojci. Lila je dulji ili kraći štap s rašljama napunjenim učvršćenom slamom. Slama se zapali i mladići lilaju, što znači vrte štap s takvom buktinjom oko sebe. U lilanju je važno i kakav je plamen, i koliko dugo gori zapaljena slama, i kako mladić vrti štap. Obično se to radilo u večernjim satima, kad vatra najviše dolazi do izražaja, pa se tako pokazuje i njezino veliko značenje u životu čovjeka.

Upravo su ti stari običaji temelj sopjanskog Ivanja, jer, kako kažu stariji Sopjani, “ako izumru običaji, izumrijet će i selo”. Tako je bilo i jučer (srijeda) navečer kada su se kod zgrade Općine okupila djeca, mladi i stari. Manifestaciju “Lilanje na Ivanje 2020.” je svečano otvorio načelnik općine Sopje Berislav Androš te nam ispričao i nešto više o planovima Općine.

Lilanje na Ivanje 2020 14

– Nakon dužeg vremena organizirali smo jednu od naših manifestacija poštujući pritom sve mjere vezane uz pandemiju koronavirusom. Ovo je bila prva manifestacija ove godine, a za dalje ćemo vidjeti, ovisno kako će situacija razvijati.
Prijavili smo desetak projekata u sklopu projekta INTRREG, a radi se o manifestacijama koje će biti financirane tijekom 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, koji bismo uskoro trebali potpisati, u roku tjedan-dva. Kroz taj projekt je uključeno i ovo večerašnje Lilanje na Ivanje te Dravsko proljeće, Zagorske jeseni, Mijoljska potkova, neke nove kao Ribarski dan na rijeci Dravi i Advent u Sopju, te još neke manje manifestacije. Projekt INTERREG ne veže se samo za održavanje manifestacija, već i za izgradnju infrastrukture koja je potrebna da se te manifestacije uspješno održe. Jedan od tih infrastrukturnih projekata je asfaltiranje platoa iza zgrade Općine i izgradnja prigodne pozornice za sve naredne manifestacije. Vrijednost projekta je oko milijun i dvjesto tisuća kuna – rekao je načelnik Androš te dodao kako se sve manifestacije organiziraju s udrugama s područja općine Sopje.

Lilanje na Ivanje 2020 5

Organizaciju ovogodišnje manifestacije “Lilanje na Ivanje” potpisuje KUD Podravac Sopje, uz pokroviteljstvo Općine Sopje. Za sve posjetitelje organizator je pripremio grah i osigurao hladna pića, a za dobru atmosferu uz pjesmu i ples bili su zaduženi Domagoj i Aco. U lilanju se okušao i općinski načelnik Berislav Androš, i to vrlo uspješno, prisjetivši se tako svojih dječačkih dana.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli i R. Turkalj)

[g-gallery gid=”594616″]

Povezane vijesti

Skip to content