Aladrović potvrdio: Uskoro kreće model skraćenog radnog vremena kako bi se spriječili otkazi i smanjenja plaća

Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV rekao je da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristit sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Objasnio je da će se odluka o broju radnika kojima će se isplaćivati potpora donositi iz mjeseca u mjesec.

– Odlučili smo mjesec po mjesec donositi odluke kako bi pratili cijelo vrijeme situaciju. Kada govorimo financijskom učinku, govorimo o do 400 milijuna kuna sredstava za lipanj koja će se iskoristiti u srpnju – rekao je Aladrović za Dnevnik, a prenosi Tportal.

Dodao je da se za te mjere neće dirati novac u proračunu.

– Na neki način smo precijenili broj korisnika u travnju i svibnju. Očekujemo da će biti nešto manje korisnika jer se u svibnju počela otvarati ekonomija, tako da ćemo iz tih internih rezervi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje moći isfinancirati tu mjeru – objasnio je Josip Aladrović.

Istaknuo je da se iz dana u dan prate kretanja na tržištu rada i dodao da će se, ukoliko bude potrebno, povećati iznos pomoći gospodarstvu.

– Ako bude procjena takva da moramo pomoći gospodarstvu da se očuva, pogotovo u najkritičnijim granama, da, bit će dodaci rekao je.

Ministar rada je kazao i da ne očekuje masovni dolazak ljudi na burzu.

Svaki dan pratimo što se događa na burzi. Ono što ćemo u sljedećem periodu, osim ove mjere, otvorili smo na prošloj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća temu skraćivanja radnog vremena. To bi moglo biti vrlo zanimljivo poslodavcima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji – rekao je.

Kaže da se, bez obzira što je na snazi tehnička Vlada, mogu donositi uredbe koje će ”korigirati postupak skraćenja radnog vremena”.

– Dapače, sljedeći tjedan ćemo početi razgovore i sa sindikatima i poslodavcima i očekujem da ćemo u lipnju regulirati ovu mjeru – otkrio je Aladrović. Objasnio je da bi se radno vrijeme reguliralo na način da bi građani radili skraćeno, a država bi snosila trošak za onaj dio radnog vremena ”koji zaposlenici ne mogu biti efikasni”.

– Načelan koncept je takav da ne bi došlo do smanjenja plaća – ističe ministar rada.

(dnevnik.hr, tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content