Dan Općine Špišić Bukovica: Ulaže se u sve aspekte života, od obrazovanja do infrastrukture

U novoobnovljenom Društvenom domu u Vukosavljevici danas (utorak) održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Špišić Bukovica u povodu proslave Dana općine i zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Uoči sjednice, kod Kapelice Marije kraljice mira u Špišić Bukovici, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

IMG 6832

Prisutne je na samom početku svečanosti pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Majstorović, a potom je načelnik Općine Hrvoje Miler predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

Poseban naglasak stavio je na izgradnju dječjeg vrtića u koji će ove jeseni krenuti prvi polaznici.

– Konačno smo ove godine izgradili i dobili uporabnu dozvolu za dječji vrtić. Na zadovoljstvo nas u općini, ali nadam se i roditelja, s obzirom na to da vrtić u Špišić Bukovici nije radio preko 30 godina – rekao je načelnik dodavši da je vrtić vrijedan 4,7 milijuna kuna i financiran je sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Istaknuo je kako su na području općine preostale dvije područne škole kojima je nužna obnova, one u Vukosavljevici i Okrugljači. Radovi na školi u Vukosavljevici započet će ovih dana, dok za školu u Okrugljači Županija čeka raspisivanje natječaja u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te bi nakon toga i ona trebala dobiti novo lice.

Jedan od većih projekata na području općine je zasigurno izgradnja turističko-edukacijskog centra “Kuća čaja-oaza mira” vrijedna 8,7 milijuna kuna, a za koju je odabran izvođač radova, rekao je načelnik.

IMG 6981
Foto: K. Toplak

– Izgradnjom ovog objekta i pratećih sadržaja zasigurno ćemo se pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske puno više nego do sada, gdje smo bili samo mala točkica na biciklističkim rutama koje prolaze kroz našu općinu – naglasio je Miler. U proteklom razdoblju izgrađeno je i reciklažno dvorište, izgrađene i asfaltirane nove ceste u Vukosavljevici, a ove godine će se asfaltirati ceste u Okrugljači. Počela je izgradnja vatrogasne garaže u Vukosavljevici, a u planu je izgradnja garaža i u Bušetini, Okrugljači i Špišić Bukovici.

Završena je izgradnja i asfaltiranje parkirališta u blizini Doma zdravlja i Pošte. Na ovome izuzetno frekventnom području mještani će sada na raspolaganju imati 30-ak parkirnih mjesta.

– Uskoro će započeti izgradnja kanalizacije za naselje Lozan. Projekt je vrijedan preko 14 milijuna kuna i prijavljen na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, a općina za njega mora izdvojiti 4 milijuna kuna što ćemo u dogovoru s Virkomom, koji je naručitelj radova, sukcesivno isfinancirati kroz namjensku kunu – rekao je Miler.

Čestitke Općini Špišić Bukovica na njenom danu i uspjesima koji su iza njih uputio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Puno toga se promijenilo u Bukovici koje vi Bukovčani možda i ne vidite, ali mi koji ne živimo ovdje i dođemo vam u posjetu zaista to vidimo. Iza toga su silni novci, silan trud. Drago mi je da zajedničkim snagama sa Županijom radimo na projektima, brinemo o zajedničkim interesima i tu pokazujemo zajedništvo i snagu koja proizlazi iz toga – rekao je Kirin.

IMG 6989
Foto: K. Toplak

Čestitkama se pridružio i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Slušajući načelnika Milera možemo sigurno reći da je u Špišić Bukovici napravljen napredak kako u gospodarskom, tako društvenom i javnom životu. Posebno mi je drago da ste dobili novi vrtić, jedan od 11 vrtića na području naše županije koji su u izgradnji. To su projekti koji sigurno poboljšavaju život na ruralnom području i to su pravi projekti, jer sva djeca živjela ona na selu ili u gradu zaslužuju iste uvjete – rekao je Andrović.

IMG 7016
Foto: K. Toplak

Svoje čestitke uputio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Općina Špišić Bukovica promijenila je svoj izgled otkada se koriste EU fondovi i otkada su proračuni općina, gradova i županija povećani zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji. Zadovoljstvo mi je biti ovdje i slušati o svim projektima koji su odrađeni i o onima koji će se tek raditi. Poduži je to popis iza kojeg stoje vrijedni ljudi, načelnik, naša Razvojna agencija, i naš župan i njihovi timovi, naši dužnosnici i ministri, čine splet ljudi koji zajedničkim radom i trudom čine sve kako bi donijeli boljitak u ova ruralna područja – rekao je Đakić.

IMG 7027
Foto: K. Toplak

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sve prisutne pozdravila je i čestitala Dan općine ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

– Od ove godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinancira rad dječjih vrtića s 500 kuna po djetetu. Na području Virovitičko-podravske županije riječ je o osam općina, među kojima je i Općina Špišić Bukovica kojoj sufinanciramo predškolski odgoj. Kada u vrtić bude upisana prva generacija djece nastavit ćemo dalje sa sufinanciranjem rada vrtića s 500 kuna najmanje po djetetu – rekla je Bedeković.

IMG 7049
Foto: K. Toplak

Sjednici su nazočili i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, načelnici općina Pitomača, Suhopolje i Sopje Željko Grgačić, Siniša Horvat i Berislav Androš, predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša, poduzetnici, gospodarstvenici, predstavnici vatrogastva i drugi gosti.

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”594287″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content