Divjak predstavila planove za iduću školsku godinu i detalje o reformi

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je konferencija za medije na temu priprema za sljedeću školsku godinu i osvrt na kurikularnu reformu. Na konferenciji je predstavljen hodogram aktivnosti po pitanju reformskih razreda – novi udžbenici, novi tableti za učenike, računala za nastavnike, piše N1. Na konferenciji je sudjelovala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Idući tjedan bit će akcijski plan za online nastavu i za sljedeću školsku godinu, a nakon toga ide i javna rasprava o toj temi – rekla je ministrica Divjak na konferenciji za novinare, dodavši da su u tijeku edukacije kojima se učitelje usavršava za održavanje online nastave u sljedećoj godini.

U rekapitulaciji protekle školske godine i početka kurikularne reforme, ministrica je kazala da se školski kurikulum nije mijenjao 25 godina – do ove školske godine.

Ponovila je i da su održane brojne i detaljne edukacije učitelja i profesora, kazavši da je u tom procesu sudjelovalo više od 45.000 sudionika te da se radilo o distribuiranom i kombiniranom sustavu.

Ministrica je kazala i da su se u ovoj školskoj godini opremale škole i učionice.

– Tu je ovaj element digitalne transformacije pridonio da se uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Što se tiče plana uvođenja, važno je znati da dolazimo prema kraju školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Oni su ove godine u funkciji u prvim, petim i djelomično sedmim razredima, kao i prvim razredima srednje škole – rekla je ministrica, dodavši da se iduće godine novi kurikulumi uvode i druge, treće, šeste i djelomično osme razrede osnovne škole, te druge i treće razrede srednje škole.

Dotaknula se i izbornih predmeta, poglavito izborne informatike, kazavši da je obvezna izborna informatika uvedena još 2018. godine, a kao obvezni predmet informatika je od iste godine uvedena u pete i šeste razrede.

– Od sljedeće školske godine imat ćemo izbornu informatiku koja će se morati nuditi u svim osnovnim školama diljem Republike Hrvatske – kazala je Divjak, koja je objasnila i dinamiku održavanja izbornih predmeta u nastavi.

– Svi izborni predmeti jednom kad se izaberu postaju obvezni. Uopće nema razloga da u istoj smjeni kad su i obvezni ne bi bili i svi izborni predmeti. Njih je malo, satnica je mala – rekla je Divjak.

Govoreći o Školi na Trećem, Divjak je istaknula da je to bio najveći pothvat koji su imali u Hrvatskoj, na kojem je radilo pedesetak učitelja i nastavnika.

– Oni zavšavaju ovaj tjedan, jer se obvezno gradivo iscpljuje i nema potrebe da se i dalje održava škola na trećem. Svi učenici trebaju biti u školama, nema razloga da učenici budu kod kuće i mislim da su u međuvremenu i roditelji razriješili dileme koje su imali, ali svi učenici trebaju biti u školama – rekla je ministrica.

Što se tiče cijene školskih udžbenika, Divjak je rekla da je to od 2014. godine stabilna situacija, dodavši da je ove godine odobreno 580 novih udžbenika koji prate kurikularnu reformu.

(n1.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content