Dječji vrtić Potočnica u Pitomači kroz energetsku obnovu štedi energiju za više od 50 posto, a kroz „Igraonicu sreće“ imaju produljeni rad

Matematika je znanost u kojoj je sve egzaktno i točno. Dva i dva su četiri, ali ako se radi o energetskoj obnovi, tada umjesto četiri, može vam ostati – dva, jer ste prvotna dva – uštedjeli. Tako je kroz energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića „Potočnica“ u Pitomači smanjena potrošnja energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na prije. Nositelj projekta je bila Općina Pitomača koja je u suradnji s Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije „VIDRA-om“ prijavila i provela projekt. Ukupna vrijednost je iznosila je 870.678,42 kuna, dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 504.993,21 kuna. Kao sufinanciranje vlastitog učešća korisnika dobivena su i dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 280.996,35 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Radovima je bilo obuhvaćao poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade dječjeg vrtića i to na vanjskim zidovima i na krovu iznad grijanog prostora, rekonstrukciju sustava opće rasvjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Energetski je nekada zgrada Dječjeg vrtića Potočnica bila D, a nakon okončanja projekta ona je u B razredu. Provedbom projekta stvoreni su uvjeti za uštedu toplinske energije od 55,45%, a električne energije za tijela od 49,89%. Osim navedenih ušteda, energetskom obnovom, ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka u vrtiću.

vrtic potocnica pitomaca 8

Dječji vrtić Potočnica, obišli su u utorak ministrica za demografiju Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović uz zamjenika Marija Klementa, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. Dočekala ih je Marija Jakelić, ravnateljica vrtića, upoznavši ih s projektom, prijašnjim, ali i budućim planovima vrtića u koji redovito pohađa više od 150-ero djece. A, tu je još jedan projekt „Igraonica sreće“, čija je ukupna vrijednost 801.786,61 kuna, a financira se u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministarstvo financira projekt „Igraonica sreće“ koji se provodi u Dječjem vrtiću Potočnica. Kroz pet programa koji omogućavaju prije svega dizanje kvalitete boravka djece u vrtiću, ali i produljeni rad. Riječ je o pet različitih radionica koje se odvijaju u poslijepodnevnim satima. Isto tako Dječji vrtić Potočnica je jedan od osam vrtića u Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno 79 ukupno vrtića u Hrvatskoj, kojemu Ministarstvo sufinancira rad s 500 kuna po djetetu. Time nastojimo olakšati rad vrtića i financiranje ekonomske cijene vrtića u jedinicama lokalne samouprave koje spadaju u kategoriju od 1. do 4. kategorije indeksa razvijenosti – kazala je ministrica Vesna Bedeković.

(www.icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”595794″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content