GRADSKO VIJEĆE Ulaganja i projekti glavne teme na “aktualcu”

Danas (srijeda) održana je 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice na kojoj su vijećnici raspravljali o 23 točke dnevnog reda. Samoj sjednici prethodio je Aktualni sat na kojemu su vijećnici postavljali pitanja redom vezana za ulaganja i projekte.

Kada je riječ o dosadašnjim ulaganjima, gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako je u posljednje četiri godine više od 2 milijarde kuna stiglo u Virovitičko-podravsku županiju, a pola pd toga, gotovo milijardu kuna, uloženo je na području grada Virovitice.

– Riječ je o raznim projektima i EU sredstvima, ali i nacionalnim sredstvima. Aglomeracija Virovitica s pročistačem koji će se početi raditi 184 milijuna kuna, dvorac i gradski park 83 milijuna kuna, COOR i dvorana više od 84 milijuna kuna, rekonstrukcija željezničke pruge 170 milijuna kuna, hala Viroexpo, Studentski dom, izgradnja bolnice i opremanje više od 100 milijuna kuna, nema doma i škole koji nisu energetski obnovljeni, sve u vrijednosti više od 50 milijuna kuna, a ostala je još područna škola u Čemernici koju ćemo graditi novu – rekao je Kirin, te dodao da je kroz razne projekte za socijalne usluge prijavljeno više od 29 milijuna kuna.

IMG 20200617 163417

– Od 2021. do 2027. godine je vrijeme kada imamo pravo na posljednje novce koje možemo povući iz EU. Ako to ne iskoristimo, nakon toga više nema, sve ćemo morati plaćati iz svojih proračuna. U pripremi je još više od milijardu kuna projekata, što gradskih, što županijskih, što državnih – rekao je Kirin.

Najavio je kako će za tjedan-dva potpisati sporazum s Hrvatskim vodama za uređenje gornjeg sliva rijeke Ođenice i Virovitičkih ribnjaka. Grad Virovitica će snositi troškove u iznosu od 10 posto, a preostalih 90 posto financirat će Hrvatske vode.

– Radovi će obuhvaćati temeljni ispust na 1. ribnjaku, izmuljenje, akumulaciju Ribnjak, akumulaciju Franjevina, uređenje korita Ođenice, mostove, 3 ustava, vodne stepenice, Jezero Bajer te pripadne urbanističke sadržaje. Grad Virovitica utvrdit će urbanističke sadržaje na ribnjacima, budućim Virovitičkim jezerima, ali i duž toka Ođenice. Radi se o biciklističkim stazama, hortikulturi i ostalim sadržajima – rekao je Kirin, dodavši kako je to trenutno jedan od najvažnijih projekata Grada Virovitice.

IMG 20200617 163318

Jedno od pitanja odnosilo se na upis djece u Dječji vrtić “Cvrčak”, odnosno hoće li biti dovoljno mjesta za sve sada kada će od rujna s radom početi novi vrtić u naselju Sv. Đurađ.

– Ove godine imamo 170 prijava i prema podacima 164 slobodna mjesta za upis. Nadamo se da će sva djeca čija su oba roditelja zaposleni ili djeca samohranih roditelja biti upisani. Za 10 do 15 dana liste će biti gotove – rekao je pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica, dodavši kako je izrađeno idejno rješenje za adaptaciju stare zgrade COOR-a koju planiraju prenamijeniti u dječji vrtić, odnosno povećati kapacitet za dodatne 3 ili 4 nove skupine, a Razvojna agencija VTA prijavit će projekt energetske obnove kako bi to ostvarili.

Oporbene vijećnike zanimalo je trenutno stanje postupka koji se vodi protiv komercijalne banke vezano uz pronevjeru novca iz gradskog proračuna, na što je gradonačelnik odgovorio kako je proces u tijeku pa ga ne smije komentirati već će o svemu izvijestiti nakon što bude dovršen.

(www.icv.hr, ml)

IMG 20200617 163220

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content