Nakon 50 godina kreće uređenje Virovitičkih ribnjaka zajedno s rijekom Ođenicom

Jučer (srijeda) održan je sastanak s predstavnicima tvrtke Hrvatske vode u Zagrebu u svrhu zaštite od štetnog djelovanja voda. S generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, direktorom VGO Osijek Željkom Kovačevićem, voditeljem ispostave Hrvatskih voda u Virovitici Krunom Predragovićem, razgovarali su župan Igor Andrović, gradonačelnik Ivica Kirin i zamjenik gradonačelnika Damir Marenić.

Na sastanku su razmotreni svi projekti koje Hrvatske vode trenutno investiraju na području Virovitičko-podravske županije te se dogovorila dinamika građenja te redoslijed.

Za grad Viroviticu od posebne je važnosti projekt uređenja Ođenice, i to njezinog gornjeg sliva gdje se nalaze Virovitički ribnjaci. Lokacijska dozvola već je izdana, a nakon toga će uslijediti i građevinske dozvole za dvije etape radova. Prva će obuhvaćati temeljni ispust na 1. ribnjaku, revitalizaciju (izmuljenje) svih tabli, akumulaciju Ribnjak te urbanističke sadržaje, dok će druga obuhvaćati akumulaciju Franjevina, uređenje korita Ođenice (mostove, 3 ustava, vodne stepenice), Jezero Bajer te pripadne urbanističke sadržaje. Grad Virovitica utvrdit će urbanističke sadržaje na ribnjacima – budućim Virovitičkim jezerima, ali i duž toka Ođenice. Radi se o biciklističkim stazama, hortikulturi i ostalim sadržajima.

Župan Igor Andrović je dao punu podršku uređenju najvrijednijeg turističkog potencijala grada Virovitice.

– O projektu uređenja Virovitičkih ribnjaka, odnosno jezera, govori se posljednjih 50 godina, od kad sam krenuo u osnovnu školu slušam o tome projektu, a nikada nije ishođena potrebna dokumentacija da se takav projekt i realizira. Ovo je sad idealna prilika da se ideje provedu u konkretno djelo i započne sa uređenjem, te mogu reći da je to sada jedan od najvećih projekata za Grad Viroviticu. Gornji sliv Ođenice obuhvaća kompletno uređenje Virovitičkih ribnjaka i cijelog toka Ođenice do kraja zapadne obilaznice. Na sastanku je dogovoreno i potpisivanje ugovora Hrvatskih voda i Grada Virovitice za cjelokupni projekt kako bi se na taj način dodatno ubrzala dokumentacija i početak radova – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin uz opasku „NAPOKON“. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content