Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se govorilo o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 3. lipnja u Zagrebu uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstva financija te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz prometnu mrežu pri javnoj usluzi, utjecaju krize na proračune jedinica regionalne samouprave te analizi EU fondova i njihovoj perspektivi u budućnosti.

Državni tajnici Velimir Žunac i Spomenka Đurić te pomoćnica ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Ana Odak predstavili su županima, među kojima je bio i virovitičko-podravski, Igor Andrović, Višegodišnji financijski okvir EU (2021. – 2027.). Iz Ministarstva poručuju da je ovo prilika za iskorak jer uz 10 milijardi eura koji su nam na raspolaganju u sklopu nove financijske omotnice, dana nam je mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi eura.

viber image 2020 06 03 11 40 33

U samom VFO-u 2021. -2027. nalazi se pet investicijskih prioriteta podijeljenih na: pametnu Europu, zelenu Europu, povezaniju Europu, socijalniju Europu i Europu bližu građanima, iz koje se povlače sredstva za regionalni razvoj. Uz pet prioritetnih područja dolaze i tematske odrednice prema kojima je predviđeno kako će se koristiti 70 posto sredstava, pri čemu dodatna sredstva dobivaju na važnosti jer otvaraju mogućnost povlačenja više novaca za regionalni razvoj. Ugovorenost sredstava do danas je u Republici Hrvatskoj porasla s 8 posto u 2016. godini na 93 posto.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk podsjetio je na projekt izbora najboljeg EU projekta kojeg Hrvatska zajednica županija provodi u partnerstvu s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr. U Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini. Najbolji projekti birat će se u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, 3. Doprinos prekograničnoj suradnji, i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja. „Hrvatska je u prethodnoj godini iz EU fondova iskoristila 3,9 milijardi eura, što je 31% od planiranog iznosa. Zato će Izbor najboljeg EU projekta upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija, a nadamo se i dati poticaj da u potpunosti preuzmemo ulogu nositelja regionalnog razvoja“, rekao je Pauk.

viber image 2020 06 03 11 40 29j

Detalji o prijavi i pravila natječaja nalaze se na službenoj stranici Jutarnjeg lista: https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp (hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content