OPĆINA ČAČINCI Odana počast heroju Miri Košćaku

U Slatinskom Drenovcu u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991., a pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, održana je 28. obljetnica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije ”Roda” Varaždin Mire Košćaka koji je svoj mladi život na oltar Domovine položio 1992. godine stradavši u vozilu koje je nagazilo na neprijateljsku protutenkovsku minu. Počast Miri Košćaku kod njegovog spomen obilježja u Slatinskom Drenovcu odali su zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU Varaždin ”Roda”, pripadnici Policijske uprave Varaždinske te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja.

28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 5– I ove smo godine uz Općinu Čačinci organizirali ovo tužno sjećanje na našeg heroja Miru Košćaka, mladića iz mjesta Sračinec pokraj Varaždina koji je smrtno stradao u vozilu koje je naletjelo na protutenkovsku minu, a njegovih šest kolega je teško ranjeno. Ovo sjećanje i počast su najmanje što možemo učiniti za njegovo herojsko djelo i stoga vam u ime organizatora od srca hvala na dolasku – rekao je predsjednik UHBDDR PPO ’90. – ’91. Robert Kuzmić.

28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 6Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ naglasio je kako je Miro jedan od onih mladića heroja koji su utkali svoj životu u slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku:

– Ovakvi heroju su nama mlađim generacijama omogućili slobodan život, da u našoj Hrvatskoj živimo zadovoljni i sretni i da obnašamo svoje dužnosti. Općina Čačinci svake godine se prisjeća heroja koji su ostavili svoje živote, svoje dijelove tijela na ratištima diljem Lijepe Naše i Bosne i Hercegovine i srcem su stali pred topove. Tako se i danas od srca zahvaljujem pripadnicima RODA-e Varaždin koji su došli u našu općinu želeći pomoći nama. Obitelji Mire Košćaka upućujem najiskreniju sućut, njegova majka je bolesna i nije mogla biti danas s nama, ali u mislima zasigurno jest i zato smo i danas ovdje i zbog nje – rekao je Mališ.

28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 7Kao i uvijek uz hrvatske branitelje i njihove obljetnice je i Virovitičko-podravska županija, tako je nazočne na obljetnici pozdravio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak:

– Gledajući danas sve događaje iz devedesetih, vidljivo je koliko je to bio krvav rat kako u cijeloj Hrvatskoj tako i na našem području. Sjetimo se samo Četekovca, Voćina i civilnih žrtava tih mjesta, a ne treba niti naglašavati koliko je bilo žrtava hrvatskih branitelja. Danas u našoj hrvatskoj javnosti mnogi napadaju naš Domovinski rat, izmišljaju neistine o njemu i stvaraju nekakvu krivicu hrvatskom narodu. Međutim isti ti koji napadaju, prihvaćaju i hrvatsku kunu i sve benefite koje im država daje, a smeta im sve hrvatsko, od bijelog polja na šahovnici, pripadnika hrabrog HOS-a i njihovih spomen obilježja. Zato naglašavam, kao što si bili jedinstveni tih ratnih godina i borili se svi za jedno, Domovinu, vjeru i obitelj, tako i sada pozivam sve naše hrvatske branitelje da se oko ovih vrijednosti okupljamo i dalje jer samo tako jedinstveni možemo sačuvati ovo što smo stvorili u Domovinskom ratu – zaključio je Žužak.

Sjećanje je završilo zajedničkom molitvom za heroja Miru Košćaka te sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. (www.icv.hr, vg)

28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 4 28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 3 28. Obljetnica pogibije Mire Koščaka 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content