OPG Štiks: Potpora od 4,5 tisuća kuna bar će malo ublažiti probleme koji su nas ove godine snašli

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 51 milijun kuna potpore za ukupno 7.572 primarna poljoprivredna proizvođača u sektoru voća i povrća, cvijeća te u stočarskim podsektorima govedarstva, svinjogojstva, konjogojstva, ovčarstva, kozarstva i peradarstva iz Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini. Cilj Programa je održati zaposlenost te postojeću razinu proizvodnje na malim poljoprivrednim gospodarstvima, zbog osiguravanja kontinuirane opskrbe stanovništva hranom i potpore primarnim proizvođačima uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19.

Potporu u vrijednosti 4.057,20 kuna za voćnjak te 650,00 kuna za plastenik pod povrćem, dobio je i OPG Branke Štiks iz Virovitice.

Bračni par Štiks Branka i Stjepan ovim poslom bave se desetak godina, a imanje im je u Virovitici, točnije u Požarima na području zvanom Batalija, gdje na 0,80 hektara voćnjaka uzgajaju većinom breskve i trešnje, te nešto malina. Kao i mnoge druge voćare, tako je i Štiksove u punom jeku prodaje voća i povrća zadesila pandemija koronavirusa.

– Taman je došla kad ne treba – rekao nam je Stjepan Štiks, te napomenuo da je ožujak mjesec kad se povrće i nešto ranog voća može dobro prodavati na otvorenom prostoru.

-S obzirom na to da otkupni centri više nisu previše zainteresirani za domaće voće i povrće i otkup je znatno smanjen, mi prodajemo na „buvljaku“ i tržnici u Virovitici koji su u vrijeme korone bili zatvoreni. No, nije to sva nesreća, nego se i srozala cijena pojedinog povrća. Recimo prisiljeni smo mladi luk ove godine prodavati za 9 kuna, dok je prošle godine cijena po kilogramu ovog povrća bila 14 kuna. Vjerojatno se koronom sve poremetilo jer pojedine vrste povrća, kao spomenuti mladi luk nisu bile na raspolaganju onda kada treba, pogotovo pred Uskrs kada su tržnice pune i većinom idu mladi luk, salata i ostalo. Tržnice nisu radile, a gubitak možemo samo zbrajati – rekao je Stjepan napomenuvši da tih četiri i pol tisuće kuna neće moći podmiriti izgubljeno, ali ipak sretan je da je i nešto dobio.

– Zahvaljujem Ministarstvu što je ipak prepoznala tešku situaciju i pripomogla u ovom našem jadu. Osim tog kad smo ušli u program, nismo morali plaćati obveze a supruga je dobila i novčanu naknadu, tako da nije sve tako crno, barem što se korone tiče – rekao je Stjepan koji je podsjetio na daleko veći problem s kojim su se susreli voćari, a to su izrazito loše vremenske prilike u ovoj godini koje će znatno umanjiti prinos voćnih vrsti.

– Loše vrijeme prouzročilo je katastrofu. Kada je dobra godina uberemo oko 22 tone bresaka, a ove godine bit će 90 posto bresaka manje. Trešnja nam  godišnje da oko 1,5 tonu, a ove godine ta brojka se prepolovila isto kao i maline kojih doduše imamo stotinjak kila, a ove ćemo godine biti sretni bude li i 40 kg ovog popularnog voća. Dakle kada zbrojite loše vremenske prilike, smanjeni otkup, niže cijene i koronu, ne trebate biti veliki matematičar da zbrojite dva i dva – rekao nam Stjepan Štiks.

(www.icv.hr, bs)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content