Pooštravaju se mjere na granicama? Stožer danas donosi nove odluke

Nakon novih slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ali i Srbiji i BiH, odakle su došli mnogi novozaraženi u RH, Stožer civilne zaštite danas će donijeti nove, pooštrene mjere, piše Večernji.hr.

Kako neslužbeno doznaju, osim strože kontrole u domovima za starije i nemoćne te u bolnicama, pooštrava se i kontrola putnika koji ulaze u Hrvatsku a ozbiljno se razmišlja o tome da se za sve one koji dolaze iz Srbije i BiH uvede obvezna 14-dnevna karantena. U tim susjednim zemljama, naime, širenje koronavirusa nije obuzdano pa je i dalje ondje svakodnevno velik broj novooboljelih.

Uvođenje karantene za putnike iz Srbije i BiH bit će novi izazov za hrvatski turizam jer se iz tih zemalja očekivao dobar broj gostiju. Iz Srbije su, pak, u Zadar na Adria Tour došli tenisači za koje se ispostavilo da su zaraženi koronavirusom. Vijest o tome obišla je cijeli svijet. Turnir koji je organizirao prvi tenisač svijeta Novak Đoković, koji je i sam zaražen, trebao je biti pozitivna priča i promocija Hrvatske kao sigurne turističke destinacije, ali poprima sve negativnije konotacije. Ipak, turistički stručnjaci smatraju da slučaj Zadar ne bi trebao znatnije negativno utjecati na ovogodišnju hrvatsku turističku sezonu.

Epidemiološki incident

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, ističe da se na turniru u Zadru dogodio epidemiološki incident koji ne bi trebao izazvati veće probleme za ovu turističku godinu. Žgomba kaže da smo otvaranjem zemlje bili spremni na takve incidente i da ćemo biti spremni bude li ih još.

– Incident se dogodio u ranoj fazi otvaranja Hrvatske za turiste i dosta je medijski popraćen. No mislim da nećemo imati problema zbog toga ne bude li veći broj zaraženih. Za sedam dana sve će se zaboraviti – smatra Žgomba. Ističe da je Hrvatska i dalje epidemiološki atraktivna destinacija i da stvari držimo pod kontrolom te da možemo, nastavimo li tako, imati turistički promet na razini 25 posto lanjskog.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content