Na području VPŽ zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom: Riječ je o muškarcu u tridesetima koji se vratio iz inozemstva

Na području Virovitičko-podravske županije jedna je osoba pozitivna na koronavirus, objavio je to na konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Riječ je o muškarcu u tridesetima koji se u Hrvatsku vratio iz inozemstva.

– Bitno nam je da je ta zaraza po svemu sudeći unesena iz dalekih zemalja. S obzirom na to da je prilikom puta korišteno više prijevoznih sredstava, avion i vlak, s velikim čekanjima između, postoji mogućnost da je i tijekom puta došlo do zaraze. Osoba se ponašala vrlo odgovorno i samoinicijativno je bila u 14-dnevnoj izolaciju tijekom koje je razvila blage simptome bolesti, tzv. subfebrilitet, temperatura veća od 37 i vrlo karakterističan simptom koji se javlja kod dosta oboljelih – gubitak njuha i okusa – rekao je epidemiolog dr. Miroslav Venus, dodavši da je osoba već klinički ozdravila, ali na jučerašnjem testiranju je bila pozitivna na koronavirus.

IMG 46a85e2d5ec17cc02530ba54f315372a V
Foto: K. Toplak

– Od kontakata su samo dva člana obitelji koji za sada nemaju simptome bolesti i kojima je danas uzet uzoraka. Nadamo se da ćemo rezultati nalaza saznati tijekom dana i da će biti negativni. Ukoliko nalazi budu pozitivni, poduzimat ćemo potrebne mjere. To nas sve upozorava, što cijelo vrijeme i govorimo, da je virus i dalje oko nas. Dobro u svemu ovome je što je zaražena osoba bila odgovorna, nema puno kontakata te što je to, po svemu sudeći, importirani infekt – kaže Venus i dodaje kako je muškarac imao masku i rukavice te da su poduzete sve mjere za taj let koji je došao u Zagreb.

Jučer je testirano oko 15 osoba, dan prije 10-ak.

– Po uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pozivamo sve kolege liječnike opće medicine da se upute na testiranje sve koji imaju simptome, a koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom – rekao je Venus.

Na pitanje novinara testiramo li premalo, rekao je da testiranja mogu biti veća, ali da nije točan podatak da se testira premalo ljudi. Testira se onoliko koliko se ukaže potencijalnih zaraženih.

IMG 6de53c74a347b186a304168e66efb50d V
Foto: K. Toplak

Na pitanje o lokaciji zaraženog, napomenuo je da to zbog opravdanih razloga ne žele otkrivati.

– Ne želim ni u naznakama reći gdje, jer smo imali izuzetno neugodnih iskustava. Potpuno sam svjestan da se na društvenim mrežama sve brzo sazna, mala smo sredina, a ako se sazna, na to nažalost ne mogu utjecati – rekao je Venus.

Podsjetimo, 3. lipnja ozdravila je posljednja osoba u županiji zaražena koronavirusom.

Načelnik Županijskog stožera Marijo Klement rekao je kako su uputili zahtjev Nacionalnom stožeru da se već od danas zabrane posjeti u domovima za stare i nemoćne.

IMG 1838aef2aabb5062dd92523d0709c131 V
Foto: K. Toplak

(www.icv.hr, ml)

UŽIVO Korona virus u Virovitičko-podravskoj županiji

Objavljuje Virovitičko-podravska županija u Srijeda, 24. lipnja 2020.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content