Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Turnašici

- PROMO -

U nedjelju 7. lipnja proslavljena je svetkovina Presvetog Trojstva, dan župnog proštenja u Turnašici. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinac i kanonik Zagrebačke nadbiskupije. U pozdravnim riječima domaći župnik vlč. Ljubiša Krmar pozdravio je sve prisutne vjernike te mons. Jurju Batelji izrazio čestitku u ime svih prisutnih u prigodi četrdeset i pete godišnjice misništva koju ove godine obilježava.

Mons. Batelja okupljenim vjernicima čestitao je svetkovinu Presvetog Trojstva, radujući se svima okupljenima a osobito malenima u naručju roditelja. U propovjedi Mons. Batelja progovorio o snažnoj vjeri Turnašičke župe, njezinim župnicima koji su bili progonjeni u vrijeme komunističkog režima zbog ljubavi prema Euharistiji koja se očitovala hodočašćima i procesijama na Euharistijske kongrese koje je diljem Hrvatske predvodio bl. Alojzije Stepinac koji je i sam svečano dočekan u Turnašici 17. rujna 1936. godine o čemu i danas svjedoči župljanka Slava Vitanović.

IMG 8133

Osobita povezanost bl. Alojzija Stepnica i župe Turnašica, istaknuo je propovjednik, pokazala se i u brizi za stradalu ratnu siročad u vremenu Drugog svjetskog rata kada se prikupljala hrana za njihovo preživljavanje u čemu su župljani iskazivali odanost svome pastiru i branitelju svih ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Na misnom slavlju u koncelebraciji uz Mons. Batelju bili su vlč. Ivica Puškadija, župnik iz Pitomače, vlč. Boris Divković, župnik iz Starog Graca, vlč. Darko Pužin iz Zagreba, te đakon vlč. Filip Jakupec iz Pitomače. Svečanost su uljepšale i članice udruge „Radost“ iz Vukosavljevice odjevene u narodnu nošnju. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom orguljašice Melanije Trupine.

IMG 8152

Na koncu slavlja domaći župnik Krmar zahvalio je Mons. Batelji i svećenicima na zajedništvu ove svetkovine. Svoj pozdrav i zahvalu za prisutnost uputio je i Igoru Androviću, županu Virovtičko – podravske županije, Mariju Klementu, njegovu zamjeniku, te Hrvoju Mileru, načelniku Špišić Bukovice.

IMG 8138

Na osobiti način župnik je zahvalio svim župnim pastoralnim suradnicima, pjevačima i ministrantima na njihovoj požrtvovnosti i doprinosu.

(www.icv.hr, ljk, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”592090″]

Povezane vijesti

Skip to content