PRVA U HRVATSKOJ Premijer Andrej Plenković u Virovitici pustio u rad pogon Tvornice dobre hrane za kućne ljubimce

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas (petak) je u službenoj posjeti Virovitičko-podravskoj županiji. Tim povodom u Virovitici je pustio u rad pogon Tvornice dobre hrane, prve hrvatske tvornice u kojoj se proizvodi ekstrudirana (suha) hrana za kućne ljubimce. Riječ je o tvornici u obiteljskom vlasništvu, vrijednoj oko 20 milijuna kuna, a koja se na površini od oko 1.000 četvornih metara nalazi u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni III.

Otvorenju je uz obitelj Škrablin nazočila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a (Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije), župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima te brojni uzvanici i predstavnici tvrtki uključenih u projekt.

MG 3565ORIGINALNA IDEJA

Govoreći o ovoj vrijednoj investiciji, premijer Andrej Plenković pohvalio je originalnu ideju o pokretanju prve hrvatske tvornice suhe hrane za kućne ljubimce.

-Ova tvornica pokrivat će oko 10 posto hrvatskog tržišta i riječ je originalnoj ideji i projektu vrijednom ukupno 20 milijuna kuna. Drago mi je da je ovdje pomogao i Grad Virovitica, i to sa zemljištem po jednu kunu u ovoj Poduzetničkoj zoni, koja je certificirana po najboljim standardima te da je županijska Razvojna agencija Vidra pomogla kroz konzultantske usluge sa pripremom projekta.

U projekt su vlasnici objekta uložili 8 milijuna kuna vlastitih sredstava, osam milijuna kuna je kreditni program HBOR-a te pet milijuna kuna su nepovratna sredstava iz europskih fondova kroz programe Ministarstva gospodarstva. Dakle, jedna odlična sinergija, od poduzetničke ideje do pronalaska prave niše na tržištu i zaokružena financijska konstrukcija, sa zasad šest, a uskoro tridesetak zaposlenih u Virovitici.

MG 3639Čestitam svima koji su pridonijeli projektu i ovom poduzetničkom duhu koji će, siguran sam, biti uspješan i da ćemo još dugo slušati o Tvornici dobre hrane u Hrvatskoj – rekao je premijer na otvorenju.

Marko Škrablin, većinski vlasnik Tvornice dobre hrane, istaknuo je kako su na ideju došli prije osam godina. Danas imaju prvu ovakvu tvornicu koja će, osim na domaćem, ovim traženim proizvodima konkurirati i na stranom tržištu.

MG 3467KONKURENTNO, KVALITETNO, DOMAĆE 

– Ova je tvornica važna jer ono što mi proizvodimo je inače 100 posto uvoz. Hrvati vole kućne ljubimce: Hrvatskoj je oko dva milijuna kućnih ljubimaca, a godišnja potrošnja hrane za kućne ljubimce je oko 60.000 tona. Zato smo krenuli u ovu investiciju, napravili smo prve testove i dobili odličan proizvod, hranu za pse i mačke. Ukupna količina hrane ove vrste koja se godišnje uveze je 110.000 tona. Naša tvornica je kapaciteta do 10.000 tona godišnje, što znači da bi Hrvatskoj trebalo još najmanje 12 ovakvih tvornica.

Ponosni smo što se gotovo sva sirovina koju koristimo proizvodi u Hrvatskoj; sve što raste i što se uzgaja u blizini. Prvenstveno je to meso, ali i voće, povrće, žitarice, jaja, krumpir. Potrebe za ovakvom hranom postoje, a osim hrane za kućne ljubimce, možemo proizvoditi i hranu za ribogojilišta – istaknuo je M. Škrablin koji kaže kako je nužno ostvariti kvalitetu i imati dobru cijenu kao uvjet konkurentnosti na tržištu, a oni su kupcima odlučili osigurati oboje. Tvornica u budućnosti planira i širenje ponude na hranu namijenjenu prehrani kunića, zamoraca i ostalih glodavaca, a zatim i na hranu za ishranu riba u slatkovodnim i morskim ribogojilištima.

MG 3436ZAPOSLIT ĆE 30 NOVIH DJELATNIKA 

Ciljano tržište su im, kaže, primarno ljudi svih uzrasta, vlasnici kućnih ljubimaca koji traže odgovarajuću kvalitetu hrane za svoje kućne ljubimce, a potom i uzgajivači pasa, javna služba (vojska, policija), veterinari, škole za dresuru pasa, azili za životinje, hoteli za životinje, turisti i drugi.

-Trenutno smo u pregovorima s većim trgovačkim lancima, distributerima, uzgajivačima i azilima, koji su voljni kupovati hranu od nas ili proizvoditi vlastite brandove koristeći naš pogon. S nekima su već i potpisani ugovori. Do kraja godine plan nam je zaposliti tridesetak novih zaposlenika, koji će u početku biti raspoređeni u dvije smjene – ističe M. Škrablin, većinski vlasnik zasad jedine hrvatske tvornice suhe hrane za kućne ljubimce u Hrvatskoj koju su danas obišli brojni uzvanici i čestitali vlasnicima na ovom poduzetničkom pothvatu. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”592514″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content