Sadnjom Gupčeve lipe uspostavljeno prijateljstvo Josipova i Gornje Stubice

Mjesni odbor Josipovo, u suradnji s općinama Sopje i Gornja Stubica, organizirao je jučer (subota) manifestaciju u sklopu koje je održana sadnja klona (originala) Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, koja je svjedok, spomenik i simbol borbe seljaka za svoja prava i bolje društvo. Josipovo je kao i mnoga sela u Slavoniji i Baranji, naseljeno doseljenicima iz Hrvatskog zagorja, u migracijama i kolonizacijama, najčešće ekonomske, a često i političke prirode.

Predsjednica Mjesnog odbora Josipovo Danica Brezec istaknula je kako će ova manifestacija biti događaj kojim će se mještani prisjetiti svojih korijena, čvršće povezati s ljudima iz ”starog kraja”, a sadnjom lipe podići trajni, živi spomenik, u znak sjećanja na Matiju Gupca i njegove seljake koji su bili spremni poginuti za pravicu i ideale boljeg društva.

Na prostoru pored škole u Josipovu okupili su se brojni mještani i vijećnici Općine Sopje kako bi svjedočili sadnji ovog drveta prijateljstva, a koje su zajednički posadili domaćini i gosti, odnosno predsjednica Mjesnog odbora Josipovo Danica Brezec, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i dosadašnji saborski zastupnik Josip Đakić, uz asistenciju Zvonimira Kovačeca.

Sadnji mladice Gupčeve lipe prethodio je pozdrav domovini uz himnu u izvedbi Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Gornje Stubice, iz koje su gostovali i članovi Tamburaškog sastava Zvon. Potom je predsjednica MO Danica Brezec pozvala sve nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, te pozvala Željka Novosela koji je izrecitirao svoju pjesmu o Gupčevoj lipi. Pozdravljajući prisutne mještane i goste zahvalila se svima koji su pomogli u organizaciji ove svečanosti riječima: ”Naši Zagorci hoće, mogu i znaju”. Zahvalila se i prijateljima iz Gornje Stubice na ovoj lijepoj gesti, na sadnici klona Gupčeve lipe koja će svjedočiti dugotrajnom prijateljstvu i brojnim lijepim uspomenama koje će ponijeti iz Josipova. Nazočnima se obratio i načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom naglasio kako je osim sadnje ovog drveta prijateljstva danas razlog za slavlje i pokretanje još jednog projekta na prostoru Josipova.

Naime, potpisan je ugovor za izgradnju ceste Kapinci-Josipovo, izabran je i izvođač radova, tako da će mještani uz novoobnovljenu školu uskoro dobiti i novu cestu koja će ih povezati s Kapincima, što im je dugi niz godina bio nedosanjani san. Tri milijuna kuna uloženo je u projekte za naselje Josipovo uz potporu Virovitičko-podravske županije i resornih ministarstava, a najavio je da će i svlačionice na nogometnom igrališu uskoro biti uređene. Uz naglasak na zajedništvu, na kraju se zahvalio udrugama i svim mještanima Josipova na izuzetnoj suradnji te istaknuo kako su u sklopu projekta Dravske manifestacije osigurana sredstva i za Zagorske jeseni u Josipovu. U ime gostiju iz Gornje Stubice nazočne je pozdravio načelnik Jasmin Krizmanić, te ukratko predstavio Gornju Stubicu kako bi podsjetio Josipovčane na njihov zavičaj iz kojega su došli.

S nekoliko riječi mještanima Josipova i njihovim gostima obratili su se župan Igor Andrović, dosadašnji saborski zastupnik Josip Đakić i ministrica Vesna Bedeković, koji su tom prigodom istaknuli kako se u Josipovu osjećaju kao doma. Pohvalili su njihove napore očuvanju tradicije koju nastoje prenijeti i novim generacijama, a osobito se zahvalili ženama Josipova koje su se uključile u sve sfere društva na dobrobit cijele zajednice.

– Nemojmo zaboraviti da je Zagorje kolijevka Lijepe naše domovine i naše himne, te ću vas samo podsjetiti da se ove godine u studenom navršava 185. godina nastanka stihova Lijepa naša domovino, naše himne čiji stihovi veličaju ljepote naše domovine. Takav je i hrvatski narod; vrijedan, radišan i marljiv, a takvi ste i vi u Josipovu i općini Sopje te vam želim i nadalje svako dobro – istaknula je ministrica Bedeković.

Danica Brezec na kraju je uručila zahvalnice svima zaslužnima za pomoć u radu MO Josipovo. (www.icv.hr, ADF i MF; Fotografije M. Feldi)

[g-gallery gid=”595110″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content