SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA Korisnim aktivnostima poručili “Vrijeme je za prirodu”

foto: virovitica-nature.hr

Danas (petak) je Svjetski dan zaštite okoliša. Obilježava se u više od 140 zemalja,  u spomen na 5. lipnja 1972. godine, kada je u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Posebno ga je danas (petak) obilježila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, a u sklopu projekta EDIC Virovitica.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu te se nastoji potaknuti što veći broj ljudi da shvate svoju ulogu u zaštiti okoliša. Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod motom „Vrijeme je za prirodu“, kojim se želi istaknuti važnost očuvanja biološke raznolikosti za očuvanje okoliša i opstanak planeta Zemlja.

Zaštita okoliša koja ostaje samo na papiru u obliku pravilnika i zakona ne donosi rezultate, a prirodna bogatstava bez kojih ne možemo svakim danom se smanjuju.

Svatko od nas može svojim svakodnevnim aktivnostima i promjenom ponašanja doprinijeti očuvanju prirode i okoliša – vožnja biciklom umjesto automobilom, kompostiranje i recikliranje otpada, izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, racionalna proizvodnja i potrošnja hrane… Sve to u konačnici neće pozitivno utjecati samo na očuvanje prirode i okoliša, već i našeg zdravlja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite prirode i okoliša i usmjeravanju društva ka održivom razvoju.

Kojim su aktivnostima ovaj dan obilježili u okviru projekta  EDIC Virovitica, pogledajte u foto galeriji.

(virovitica-nature.hr)