Tko sve može ući u Hrvatsku? Građani 10 zemalja imaju slobodan ulazak, ostali moraju imati poseban razlog

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner u emisiji “U mreži Prvog” kazao je da građani Europske unije koji nisu iz 10 zemalja koji mogu ući u Hrvatsku moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

– Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bismo imali podatke u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt – rekao je.

Kufner je kazao da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia.

– Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti jedan obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke – naglasio je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

– Vidjeli smo kad je nastala ta kriza, nisu sve su države bile pogođene na jednak način ni u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti -kazala je Metelko-Zgombić.

vlcsnap 2020 06 01 07h35m01s092 e1591002136913
Foto: HRT

Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska postupno otvarati granice i da će biti i dalje jako pažljiva.

– Ideja je da Europska komisija ima jednu interaktivnu kartu i to u realnom vremenu gdje će ona stalno pratiti i prikazivati sve epidemiološke situacije i ako se negdje nešto pojavi da znamo kako reagirati – dodala je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove kazala je da je nama važno da kada dolaze stranci da poštuju epidemiološka pravila, da imamo sve podatke njihove podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

– A jednako nam je važna da kada se vraćaju da ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama – poručila je.

Dodala je da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali ona dopušta tranzit.

– Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam – rekla je.

Voditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman Dragutin Škrlec istaknuo je da je zrakoplovna industrija jedna od najpogođenijih ovom krizom.

– Imamo letove za Amsterdam i Frankfurt. Danas kreću letovi Croatie Airlines za Kopenhagen, a od 8.6. kreću letovi za Zürich. Većina ostalih europskih destinacija otvara se 15. lipnja, za 23 destinacije, a još jedan manji dio od 1. srpnja. Moram napomenuti da su to sve planovi, jer sve ovisi o odlukama aviokompanija u njihovim matičnim državama. Mi smo pokrenuli jedan projekt pod nazivom “Povjerenje”. Kao rezultat toga projekta je naša knjiga mjera. To je jedan skup mjera koje smo prezentirali našim partnerima. Naišlo je na dobar odjek, a sve te mjere će naši putnici odmah vidjeti kada uđu u zračnu luku, od samih plakata, postera. Što se od putnika očekuje i kako da se ponašaju – rekao je Škrlec.

Škrlec je dodao da je na aerodromu obavezno nošenje maski. Putnici se moraju pridržavati i držanja razmaka i moraju dezinficirati ruke.

–  Održavanjem razmaka u zrakoplovu, letenje bi bilo totalno neisplativo – kazao je.

Naglasio je da će kompanije same za sebe odlučiti koju će metodu primijeniti.

– Hoće li se postići neki međunarodni sporazum ili dogovor, kako će to izgledati, to ćemo tek vidjeti – rekao je.

– Trenutno mjerenje temperature nije predviđeno. Raspravlja se, razgovaramo o tome. Ne bi bilo niti dobro, niti bi mi to željeli učiniti autonomno. Ako će se to dogoditi, moramo se s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, ministarstvom i naravno našim partnerima dogovoriti. Mi smo tu treća strana. Iza svega toga postoje i financijske i pravne posljedice – kazao je Škrlec.

Tomislav Kufner rekao je da u Hrvatskoj nema trenutačno duljih čekanja na graničnim prijelazima.

Dodao je da Hrvatska je otvorena prema Mađarskoj, ali da Mađarska nije otvorena prema Hrvatskoj.

– Svi građani Hrvatske, ali i Mađarske koji žive u pograničnom području i imaju potrebu svakodnevnog prelaska granice i dalje mogu nesmetano prelaziti granicu bez odlaska u karantenu ili samoizolaciju – poručio je.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content