U Virovitici potpisan Sporazum o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas (petak) je potpisan Sporazum između svih gradova i općina s područja županije o korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog komunalnog otpada.

Projekt je to Ministarstva zaštite okoliša, a kako u projektnoj dokumentaciji nosioc mora biti jedinica lokalne samouprave, Grad Virovitica pripremio je kompletnu dokumentaciju za ovaj projekt.

IMG 5061

-Već 30 godina se u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj pokušava riješiti centralno zbrinjavanje otpada. Nakon brojnih studija i rasprava, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, preuzeli smo obaveze, što znači da će Hrvatska sanirati sva divlja odlagališta i napraviti centre koje je i potpisala prilikom pristupanja u Europsku uniju. Jedva smo dočekali ovaj natječaj i eto, danas smo potpisali Sporazum u kojem smo se obavezali Ministarstvu da ćemo zajedno s drugim gradovima i općinama iz županije zajedno sudjelovati u ovom projektu – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Grad Virovitica na ovome neće stati, već će u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave riješiti kompletno zbrinjavanje otpada svih vrsta i to na vrijeme, kako bi se izbjegle kazne koje je propisala EU upravo za one koji to neće riješavati.

IMG 5077

-Posljednjih desetak godina intenzivno radimo na dokumentaciji, a mjesto na kojemu će biti sortirnica je postojeće odlagalište otpada u Virovitici uz zapadnu obilaznicu. Otkupili smo zemljište i ishodili svu potrebnu dokumentaciju. Čim odluka bude donesena, odmah pristupamo građevinskoj dozvoli i postrojenje će u roku dvije godine biti postavljeno, a svi potpisnici sporazuma će  sudjelovati i na taj način će svi imati jednake uvjete, kako građani Virovitice, tako i građani preostalih gradova u županiji, kao i mještani svih općina s područja županije – naglasio je gradonačelnik Kirin.

Predviđena vrijednost projekta je više od 85 milijuna kuna. Ministarstvo i EU fondovi sufinancirat će 85 posto ukupnog iznosa, dok će 15 posto financirati grad Virovitica iz gradskog proračuna, preko HBOR-a, zbog povoljnih uvjeta financiranja.

IMG 5064

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom izrazio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

-Zadovoljan sam što smo uspjeli napraviti ovaj koncenzus svih gradova i općina na području naše županije, da se potpiše Sporazum o izgradnji postrojenja za korištenje i sortiranje otpada. Grad Virovitica je nositelj, ali riječ je o županijskom projektu, jer se otpad prikuplja na području cijele županije – istaknuo je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, foto: K. Toplak)

IMG 5071 IMG 5066

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content