VIDOVO 2020. Općina Pitomača organizira dio planiranog programa, no bez festivala „Pjesme Podravine i Podravlja“

Sredinom svakog lipnja Općina Pitomača obilježava Vidovo – Dan svoje općine. Ove su godine, a sve zbog nezavidne situacije glede epidemije COVID-19, bili prisiljeni otkazati većinu tradicionalnih događanja, a zahvaljujući trenutnoj situaciji opuštanja mjera Stožera civilne zaštite odlučeno je organizirati prije planirani dio programa.

Tim povodom danas (ponedjeljak) je u prostorijama Općine Pitomača održan sastanak Organizacionog odbora za proslavu ovogodišnjeg Vidova na kojemu je nazočio i predsjednik Udruge glazbeni festival „Pjesme Podravine i Podravlja“ Pitomača Rajko Stilinović koji nas je pobliže upoznao sa zaključcima sa ovog sastanka, napomenuvši odmah da će se Dani Općine Pitomača – Vidovo 2020. održati od 11. do 15. lipnja.

-Sukladno mjerama vezanim uz koronavirus, Dani Općine su koncipirani tako da se u cijelosti poštuju važeći naputci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Stožera civilne zaštite. Tako je odlučeno je da će se prvog dana proslave, u četvrtak 11. lipnja kada se slavi i blagdan Tijelovo, u župnoj crkvi svetog Vida u Pitomači održati koncert najznačajnijeg hrvatskog ansambla specijaliziranog za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe, Hrvatskog baroknog ansambla iz Zagreba.

Idući dan, petak 12. lipnja je protokolarni dan vezan uz Dan Općine, tako da će se tog dana obaviti svečano potpisivanje ugovora o financiranju projekata na području općine, a nakon toga i Svečana sjednica Općinskog vijeća, na koju je najavljen dolazak visokih uzvanika na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

U subotu 13. lipnja će se održati tradicionalna Biciklijada, ove godine u nešto skromnijem obimu nego inače što se tiče relacije, odnosno puteva i staza kojima se vozi, a poslijepodne će na Trgu u Pitomači u sklopu tradicionalne manifestacije „Kaj, ča i što“ mnogobrojne udruge predstaviti svoj rad. Tom prigodom će se održati i tradicionalna izložba vina, natjecanje u kuhanju gulaša i paprikaša, a tri pobratimljene općine, Polače iz čakavskog, Bilje iz štokavskog te Pitomača iz kajkavskog govornog područja će imati svoj posebni program na kojemu će nastupiti dalmatinska klapa „Kampanel“, te ansambli „Svirci moji“ i „Podravski mužikaši“ iz Pitomače.

Dan poslije, u nedjelju 14. lipnja, održati će se koncert filmske glazbe, s obzirom da je Kino klub Slavica iz Pitomače bio jedan od prvih klubova takve vrste u Hrvatskoj koji je prije 50 godina osnovao Festival dječjeg amaterskog filma „Fedaf“ Pitomača. U tu čast na vanjskoj pozornici nastupiti će „Filmmusicorkestar“ iz Zagreba.

Zadnji dan proslave, 15. lipnja održati će se liturgijska slavlja u župi svetog Vida. Masovne manifestacije, poput sportskih i samog glazbenog festivala „Pjesme Podravine i Podravlja“ ove godine neće biti – rekao nam je o programu proslave Rajko Stilinović.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content