ZANIMLJIV I EDUKATIVAN U Orahovici održan 2. Poslijediplomski tečaj “Sport i srce”

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko kardiološko društvo te Radna skupina za e-kardiologiju, prevenciju i rehabilitaciju u kardiologiji te kardiologiju rada i sporta u Orahovici su organizirali 2. Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije pod nazivom “Sport i srce”.

Dvodnevni tečaj bio je iznimno zanimljiv i edukativan, a nazočilo mu je niz stručnjaka iz Klinike Thalassotherapia Opatija, Srčana i KBC Sestre Milosrdnice Zagreb, Klinika Magdalena Krapinske Toplice, medicinskog fakulteta Split, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog rukometnog saveza.

Sport i srce 12 Custom

Tečaj su otvorili njegovi voditelji dr.sc akademik i dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Aleksandar Včev i prof. dr.sc. Goran Krstačić.

-Usprkos koroni presretan sam da smo uspjeli na ovom tečaju okupiti stručnjake iz svih hrvatskih zdravstvenih institucija koje se bave s kardiovaskularnim bolestima. Srčane bolesti su problem suvremenog svijeta i kretanje odnosno bavljnej sportom je idealno u sprječavanju istih i zato i mi na ovom tečaju povezujemo ta dva segmenta. Orahovica kao domaćin je važna, jer ovdje imamo diplomski i preddiplomski studij, a ovdje smo krenuli i s projektom izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti i što je najvažnije upravo je Virovitičko-podravska županija u samom vrhu pobola od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj – rekao je dekan Včev.

Sport i srce 6 Custom

Dr. Goran Krstačić osvrnuo se na teme koje su obradili predavači tijekom tečaja.

– Kardiovaskularne bolesti su najveći javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i pa tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini preminulo 43,6 posto od ukupno umrlih, odnosno 23.000 ljudi. Sport može biti dobra zaštita u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a kod bolesnika koji su preboljeli akutni koronarni sindrom tjelesna aktivnost je neizostavni dio programa kardiovaskularne rehabilitacije. No, s druge strane, u suvremenom sportu prati se trend velikog opterećenja sportaša, poglavito mladih, koji vrlo često nadilazi funkcionalne pričuve organizma, u cilju ostvarenja što boljih natjecateljskih rezultata, što često dovodi do ugroze zdravlja i života sportaša. Osobito nam je zadovoljstvo bilo organizirati ovaj tečaj koji je imao ima multidisciplinarni pristup kardiologiji, tjelesne, sportske i radne aktivnosti na kojem su sudionici izložili svekolike pozitivne ali i negativne učinke sporta na kardiovaskularno zdravlje i druge dijelove ljudskog organizma – zaključio je Krstačić.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”594966″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content