ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Ublažavanje gospodarske krize nastale pandemijom: Povećana sredstva za poljoprivredu, stopostotno financiranje kamate kredita

Foto: K. Toplak

Danas (srijeda) je održana sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije na kojoj su vijećnici razmatrali i izglasali 25 točaka dnevnog reda. Na aktualnom satu jedna od glavnih tema je bilo ublažavanje gospodarske krize nastale pandemijom koronavirusa. Na pitanje o mjerama koje je Županija poduzela kako bi pomogla gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, župan Igor Andrović je naveo nekoliko, među kojima je jednokratna novčana pomoć za mikropoduzetnike u djelatnostima pogođenima pandemijom kojima je bio zabranjen rad, a kojima će Županija isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2.000 kuna za režijske troškove.

Foto: K. Toplak

Jedna od mjera su i subvencije kamata na kredite za koje će županija u stopostotnom iznosu pokriti kamate, a riječ je o kreditnim linijama za HAMAG BICRO, ESIF zajam za obrtna sredstva te kreditnu liniju za mlade, žene i poduzetnike. Subvencioniran je poslovni prostor za sve stanare u poduzetničkim inkubatorima, a Poduzetnički inkubator i Razvojna agencija Vidra su pružale konzultantske usluge za projekte i prijavu na natječaje za kreditne linije za ublažavanje gospodarskih posljedica nastalih koronavirusom.

Također župan je istaknuo kako unatoč krizi nisu prekinuli provedbu nijednog velikog infrastrukturnog projekta.

Foto: K. Toplak

Kada je riječ o poljoprivredi, povećana su sredstva namijenjena potporama male vrijednosti.

– Riječ je o oko 10.000 kuna za poljoprivrednike za one koji se ne mogu javiti na ove velike natječaje ruralnog razvoja. Povećali smo ju sa 500 na 950 tisuća kuna. I subvencioniramo kamate na kratkoročne kredite za proljetno jesensku sjetvu. Kamata je 3,7 posto, i tu će kamatu pokriti županija. Za sve kredite u programu kamata će biti pokrivena – istaknuo je župan Andrović.

Na Dnevnom redu Skupštine našlo se, između ostalog, razmatranje prijedloga Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Virovitičko-podravske županije za 2019. godinu, razmatranje prijedloga Odluke o uvođenju lokalne riznice Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Odluke o produljenju Županijske razvojne strategije Virovitičko-podravske županije za razdoblje do kraja 2020. godine, razmatranje Prijedloga Mreže osnovnih škola na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje Prijedloga Mreže srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Programa potpora u poljoprivredi Virovitičko-podravske županije za 2020. godinu.

Foto: K. Toplak

Razmatranje izvješća o radu županijskih institucija i organizacija za prošlu godinu,  razmatranje Izvješća o provedbi Plana gospodarenju otpadom za područje Virovitičko-podravske županije u 2019. godini, razmatranje prijedloga Odluke o imenovanju doktora medicine odnosno drugih zdravstvenih radnika koji utvrđuju nastup smrti i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na imenovanje ravnatelja Kazališta Virovitica.

(www.icv.hr, ml)