ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Ublažavanje gospodarske krize nastale pandemijom: Povećana sredstva za poljoprivredu, stopostotno financiranje kamate kredita

Foto: K. Toplak

Danas (srijeda) je održana sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije na kojoj su vijećnici razmatrali i izglasali 25 točaka dnevnog reda. Na aktualnom satu jedna od glavnih tema je bilo ublažavanje gospodarske krize nastale pandemijom koronavirusa. Na pitanje o mjerama koje je Županija poduzela kako bi pomogla gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, župan Igor Andrović je naveo nekoliko, među kojima je jednokratna novčana pomoć za mikropoduzetnike u djelatnostima pogođenima pandemijom kojima je bio zabranjen rad, a kojima će Županija isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2.000 kuna za režijske troškove.

Foto: K. Toplak

Jedna od mjera su i subvencije kamata na kredite za koje će županija u stopostotnom iznosu pokriti kamate, a riječ je o kreditnim linijama za HAMAG BICRO, ESIF zajam za obrtna sredstva te kreditnu liniju za mlade, žene i poduzetnike. Subvencioniran je poslovni prostor za sve stanare u poduzetničkim inkubatorima, a Poduzetnički inkubator i Razvojna agencija Vidra su pružale konzultantske usluge za projekte i prijavu na natječaje za kreditne linije za ublažavanje gospodarskih posljedica nastalih koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Također župan je istaknuo kako unatoč krizi nisu prekinuli provedbu nijednog velikog infrastrukturnog projekta.

Foto: K. Toplak

Kada je riječ o poljoprivredi, povećana su sredstva namijenjena potporama male vrijednosti.

– Riječ je o oko 10.000 kuna za poljoprivrednike za one koji se ne mogu javiti na ove velike natječaje ruralnog razvoja. Povećali smo ju sa 500 na 950 tisuća kuna. I subvencioniramo kamate na kratkoročne kredite za proljetno jesensku sjetvu. Kamata je 3,7 posto, i tu će kamatu pokriti županija. Za sve kredite u programu kamata će biti pokrivena – istaknuo je župan Andrović.

Na Dnevnom redu Skupštine našlo se, između ostalog, razmatranje prijedloga Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Virovitičko-podravske županije za 2019. godinu, razmatranje prijedloga Odluke o uvođenju lokalne riznice Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Odluke o produljenju Županijske razvojne strategije Virovitičko-podravske županije za razdoblje do kraja 2020. godine, razmatranje Prijedloga Mreže osnovnih škola na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje Prijedloga Mreže srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Programa potpora u poljoprivredi Virovitičko-podravske županije za 2020. godinu.

Foto: K. Toplak

Razmatranje izvješća o radu županijskih institucija i organizacija za prošlu godinu,  razmatranje Izvješća o provedbi Plana gospodarenju otpadom za područje Virovitičko-podravske županije u 2019. godini, razmatranje prijedloga Odluke o imenovanju doktora medicine odnosno drugih zdravstvenih radnika koji utvrđuju nastup smrti i uzrok smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Virovitičko-podravske županije, razmatranje prijedloga Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na imenovanje ravnatelja Kazališta Virovitica.

(www.icv.hr, ml)