APPRRR Antun Vujić: Na području Virovitičko-podravske županije u posljednje četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde kuna potpora

Od novog voćnjaka, traktora, stada, skladišta, pa sve do nove ceste, doma i vrtića u manjoj općini – sve te investicije vezane su uz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, provedbeno tijelo zaduženo za  odluke i natječaje Ministarstva poljoprivrede. O konkretnim potporama na području Virovitičko-podravske županije razgovarali smo s Antunom Vujićem, zamjenikom ravnateljice Agencije.

Koliko potpora je isplaćeno na području naše županije i u koju svrhu?

Za područje Virovitičko-podravske županije u posljednje četiri godine isplaćeno je 1,4 milijarde kuna, kako kroz program i mjere Ruralnog razvoja, izravna plaćanja te tržišne mjere, tako i kroz nacionalne potpore. Iz programa Ruralnog razvoja od 2016. do 2020. godine isplaćeno je 1,4 milijardi kuna. Kroz program je ugovoreno 765 milijuna kuna potpora, a isplaćeno je 512 milijuna kuna. Kroz izravne potpore je isplaćeno 739 milijuna kuna, kroz tržišne mjere iz drugog stupa 10 milijuna kuna, a kroz nacionalne potpore 175 milijuna kuna. Sredstva se svake godine značajno povećavaju i isplaćuju. Za usporedbu, 2014. godine, za potpore je isplaćeno 2,5 milijardi kuna, dok smo prošle godine za potpore isplatili više od 6 milijardi kuna. Značajan iznos tih potpora odnosi se na program Ruralnog razvoja koji je najbolji od svih fondova. Korisnici nisu samo jedinice lokalne samouprave i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, nego i tvrtke i trgovačka društva. Program Ruralnog razvoja u ovom razdoblju vrijedi 2 milijarde i 300 milijuna eura. U Republici Hrvatskoj isplaćeno je preko 55 posto a ugovoreno je 85 posto tog iznosa.

Koliko poljoprivrednika ostvaruje pravo na izravne, tržišne i nacionalne potpore s područja naše županije?

Oko 5.000 poljoprivrednika na području Virovitičko-podravske županije svake godine podnosi jedinstveni zahtjev za izravne potpore kao i za IAKS mjere ruralnog razvoja. To su tzv. poticaji po površini, po grlu, dakle izravna plaćanja, koja se plaćaju po poljoprivrednom gospodarstvu i svi poljoprivrednici, sukladno svojim resursima, dobivaju potpore. Sve je usmjereno kao direktna pomoć poljoprivrednicima. Slikovito, cilj je da svatko tko ima jednu kravu, dobije jednaku potporu za nju, kao i za hektar poljoprivredne površine koja je prihvatljiva za plaćanje. Za razliku pak od izravnih potpora, sredstva iz programa Ruralnog razvoja ne dobiju svi, nego oni koji prođu na natječaju. Kroz tržišne i nacionalne potpore je za područje naše županije u četiri godine uloženo 175 milijuna kuna za 2462 korisnika, u kojima su i potpore male vrijednosti, potpore za duhan, za mliječne krave, ovce i koze te 10 milijuna kuna za tržišne mjere namijenjene programima pčelarstva.

Možete li nam predstaviti program Ruralnog razvoja? Javljaju li se korisnici s našeg područja na natječaje?

Da, i to u velikoj mjeri. Dopustite da ilustriram konkretnim podatcima. Samo kroz tip operacije „Ulaganje u fizičku imovinu radi modernizacije, rekonstruiranja i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“  ugovorena su i isplaćena 102 projekta, očuvano je 459 radnih mjesta i stvoreno 187 novih radnih mjesta. Potpore su iznosile ukupno 232 milijuna kuna. Poljoprivrednici su tim sredstvima, između ostalog, izgradili farme, podigli su nasade voćnjaka i vinograde, kupili stoku, izgradili skladišta…  Po projektu, potpora je iznosila između 50 do 70 posto.

Za tip operacije „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“, dakle, tzv. nitratnu direktivu ugovoreno je 14 projekata na području Virovitičko-podravske županije i to u sektoru govedarstva, mljekarstva, kozarstva, ovčarstva i svinjogojstva. Ti projekti vrijedni su 16 milijuna kuna u potporama i njima su očuvana 73 radna mjesta, a novostvoreno je njih 27. Svatko tko podnosi zahtjev na natječaj ima neki poslovni plan, kao i gospodarski program, a pokazatelje pratimo u periodu od 5 godina. Imamo korisnike i za sve druge operacije, npr. vezane uz korištenje obnovljivih izvora energije, gdje je za tu namjenu na području VPŽ ugovoreno 4 projekta, vrijednih 10,5 milijuna kuna.

Što se sve gradi iz operacije koja se naziva i „društvenom strukturom“ programa Ruralnog razvoja?

U okviru te operacije su se izgrađivali vrtići, društveni domovi, kulturni centri, kao i vatrogasni domovi. Jedan od najvažnijih projekata iz te operacije je svakako izgradnja 11 vrtića na području Virovitičko-podravske županije i to u općinama koje imaju manje od 5000 stanovnika. Iznos potpore je 59 milijuna kuna i u njima bi svoje mjesto trebalo naći 636 djece, a osigurat će i ukupno 50-ak novih radnih mjesta. Riječ je o jednoj važnoj mjeri koja je omogućila da te općine po prvi put dobiju vrtić.

Ulaže se i u sustave navodnjavanja. Na koji način Agencija sudjeluje u ovom važnom ulaganju u kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju?

Tri su sustava navodnjavanja na području ove županije. Sustav Kapinci-Vaška je dovršen, za njega je ugovoreno za 568 hektara površine i 37 milijuna kuna potpore. Za sustav Đolta na 182 hektara površine ugovoreno je više od 7 milijuna kuna potpore, dok je za sustav Novi Gradac – Detkovac  na oko 750 hektara površine dogovoren iznos 37 milijuna kuna potpore.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content