Dr. Miroslav Venus: Kako bi u budućnosti imali što kvalitetnije živote, moramo se odgovorno ponašati, virus se ne prenosi kupanjem u moru niti u bazenu

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i član Kriznog stožera VPŽ, dr. Miroslav Venus, za Plavu televiziju je govorio o aktualnostima vezanima za korona virus.

– Kao i do sada, potpuno transparentno izvještavamo javnost. Na području VPŽ, od 11 pozitivnih slučajeva, još su aktivna dva. Oni su u izolaciji. Jedna osoba je asimptomatska, druga je bila s blagim kliničkim znakovima bolesti. Ovaj tjedan će oboje ići na završni tekst. Ako budu negativni, pod uvjetom da ne bude novih slučajeva, bit ćemo ponovno korona free županija.

Krenuli su godišnji odmori. Putovati ili ne?

– Imali smo slogan „ostanimo doma“, pa „ostanimo odgovorni“, a sada je „život mora ići dalje“. No, o kvaliteti naših života, ovisi naše ponašanje. Što budemo više odgovorniji životi će nam biti bolji i kvalitetniji. Treba putovati, ali ponašati se odgovorno. Lock down je imao utjecaja na psihu ljudi i zato je poželjno putovati, ali pritom biti odgovoran, pažljivi i prema sebi i prema drugima. Uz sve sigurnosne i epidemiološke uvjete, preporučljivo je u zatvorenom prostoru imati masku, jer istraživanja su pokazala da imamo oko 40 posto osoba koje su asimptomatske i koje ne ispoljavaju nikakve vanjske simptome bolesti, pa je stoga nošenje maske u zatvorenom poželjno.

Možemo li se bezbrižno kupati u moru?

– Možemo. Virus se ne prenosi kupanjem u moru niti kupanjem u bazenu, naravno pod uvjetom da se voda u bazenu dezinficira i kontrolira klorom. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content