INVEST&EXPORT 2020. Župan Igor Andrović predstavio brojne europske projekte na području Virovitičko-podravske županije

Gospodarski oporavak Hrvatske ovisit će o potezima nove Vlade, pri čemu ne treba samo računati na pomoć EU-a, već izlazak iz krize tražiti i u izvozu, ali i nama samima, rečeno je u utorak tijekom konferencije Zagreb Invest&Export 2020. koja je održana u Hotelu Westin i na kojoj je sudjelovao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Pokrovitelji ovog događaja, koji je organizirao Inninvest i Marijan Kavran, uz vođenje Mislava Togonala, bili su: HGK Sektor za međunarodne poslove i EU, Hrvatski sabor – odbor za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Partneri događaja bili su: Udruga gradova u RH, Hrvatska zajednica općina, Tehnix d.o.o., Hrvatska obrtnička komora.

Na konferenciji se govorilo o važnosti izvoza u budućim ekonomskim politikama, utjecaju Covida-a 19 na gospodarstvo, povratku u „novo normalno“, o izvoznim politikama i ograničenjima. Osim toga bilo je govora i o dinamici ulaganja i financiranju sredstvima iz EU. Dani su podaci o aktualnim događanjima u njemačkom gospodarstvu kao važnom vanjsko-trgovinskom partneru RH, investicijama u kulturnu baštinu, o privlačenju investitora u režiji HGK, a kao dobar primjer povlačenja EU sredstava predstavljeno je Dugo Selo.

IMG 3913

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, bio je jedan od panelista govoreći o brojnim europskim projektima na području Virovitičko-podravske županije, kroz koje je, sama županija, povukla oko 400 milijuna kuna.

–  Nema sektora u koji nismo ulagali. Sve građevinske dozvole koje smo imali, Virovitičko-podravska županija je iskoristila, ti su se projekti realizirali ili su u fazi realizacije. Nismo samo obnavljali dvorce, doista smo stvarali projekte u svim segmentima. Recimo, prije sedam – osam godina došli smo na ideju imati svoju siranu kako bi pomogli kooperantima, mljekarima, da oni sami upravljaju sa svojom siranom proizvodeći svoje proizvode od visoko kvalitetnog mlijeka. Trebalo je dugo vremena proći od ideje do realizacije, ali kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, uz sredstva Ministarstva poljoprivrede, gradimo Centar za istraživanje u mljekarstvu koji će biti gotov do kraja godine i kojeg želimo dati na korištenje proizvođačima. Oni će proizvoditi sir, vrhnje, mlijeko, s kojim ćemo opskrbljivati bolnice, škole, domove za stare i nemoćne… Kada ovaj Centar za mljekarstvo bude završen, on će ponuditi spas našim mljekarima, kako u Virovitičko-podravskoj županiji tako i šire, jer će sami mljekari upravljati njime.

Podsjetio je i kako se na području Virovitičko-podravske županije gradi 11 vrtića.

– Neki od njih su već otvoreni, većina se još gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede u našim gradovima i općinama. Time u tim sredinama, koje nisu imale vrtiće, stvaramo uvjete za djecu i ostanak mladih u tim sredinama, jer omogućavamo im uvjete kakve imaju djeca u većim, urbanim sredinama, jer oni to zaslužuju i to će doprinijeti ostanku mladih na ovim prostorima – naglasio je župan Andrović.

IMG 3964

Govoreći na panelu, buduća saborska zastupnica Marijana Petir istaknula je da hrvatska poljoprivreda sigurno ima mnogo toga za ponuditi na domaćem i europskom tržištu, no da nažalost još uvijek nije dovoljno konkurentna.

– Stoga nam je potreban EU-ov novac kako bismo ulagali u inovacije i tehnologiju, odnosno proizveli više proizvoda s dodanom vrijednošću i sve ono što potrošači žele, a to su ekološki, svježi i visokokvalitetni proizvodi.

Po njoj, 22 milijarde eura koje će Hrvatska dobiti od EU za oporavak gospodarstva, namijenjeni su i za ruralni razvoj, odnosno pomoć poljoprivrednicima da stanu na noge.
Mirko Habijanec iz HUP-ove Udruge poslodavaca graditeljstva rekao je da bi građevinarstvo trebalo biti jedan od motora razvoja i napretka.

– Ako građevinarstvo pada onda je i investicijski ciklus usporen i ima manje radnih mjesta – rekao je Habijanec.

Predsjednik Uprave Tehnixa Đuro Horvat smatra da bi Hrvatsku pokrenuo optimizam koji potiče razvoj, inovacije i konkurentnost. Po njemu Hrvatska više nema vremena čekati jer ima sve predispozicije za uspjeh. (www.vpz.hr, hina.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content