NASTAVAK PREKOGRANIČNE SURADNJE S MAĐARSKOM U virovitičkom COOR-u održana početna konferencija projekta “2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja”

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici u utorak, 7. srpnja održana je početna konferencija projekta “2M2C – Glazba nas pokreće, kultura nas spaja”.

Početna konferencija navedenog projekta održana je u okviru Interreg V-A programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.

Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje, koji zauzimaju važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva Kohezijske politike Europske unije. Programi u okviru Europske teritorijalne suradnje – u novoj financijskoj perspektivi objedinjeni pod brendom INTERREG – doprinose jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Ciljevi Europske teritorijalne suradnje između ostalog su stvaranje zajedničkog identiteta, integriranog fizičkog prostora, uravnoteženog razvoja i poboljšanje politika i bolje funkcioniranje upravljačkih struktura. Kako bi postigli ove ciljeve, programi prekogranične suradnje prepoznaju zajedničke probleme u pograničnim regijama, te određuju mjere za suočavanje s njima.

IMG 4090

Nositelj ovog projekta vrijednog 179.149,06 eura, od čega bespovratna sredstva EU iznose 152.276,70 eura je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Virovitici, dok su partneri na projektu mađarski Centar Szigetvári Tankerületi i Razvojna agencija VTA. Rok za provedbu projekta je 20 mjeseci (15. lipanj 2020. – 14. veljače 2022.)

Osnovni ciljevi projekta su:

1. Uspostavljanje prekogranične suradnje ustanova u kojima se školuju učenici s teškoćama u razvoju, kroz aktivnosti omogućiti povezivanje dvije nacije, brisanje granica, prevladavanje različitosti te stvaranje zajedništva.

2. Omogućiti učenicima iz dvije države sudjelovanje u aktivnostima vezanim za stvaralaštvo brojalice kao izuzetno pogodne muzičke forme, kao i u izradi multisenzornih instrumenata koji će se kasnije koristiti u muzičkim aktivnostima.

Sudionici projektnih aktivnosti su učenici dviju škola prekograničnog područja, njihovi učitelji, stručni radnici i administrativno osoblje dviju školu prekograničnog područja, kao i predstavnici projektnog partnera, Razvojne agencije VTA.

Lokacija provedbe projekta obuhvaća gradove Viroviticu i Szigetvar te naselje Otrovanec (općina Pitomača), na čijem će se području održati ukupno 15 aktivnosti/radionica.

IMG 4071

Aktivnosti:

Početna konferencija: Predstavljanje projekta.

Radionica za učitelje: “Uloga brojalice u usvajanju razvoja govora.”

– Ovim predavanjem i radionicom učiteljima će se prikazati kako kroz tradicijsku brojalicu povezati dvije nacije, koja je uloga brojalice, kako brojalica potiče razvoj i govor učenika s teškoćama u razvoju.

Dva seta edukacije za učitelje: Primjena muzikoterapije kod osoba s razvojnim teškoćama.

– Kroz predavanje i radionice učitelji će steći znanja o tome kako ritam i kretanje te rana ritmička stimulacija utječe na razvoj i stimulaciju jezika i govora djece s teškoćama u razvoju:

  • Razlika između muzičke edukacije i muzikoterapije
  • Što je muzikoterapija
  • Orff pristup i Orff muzikoterapija
  • Važnost odabira instrumenata u muzikoterapiji
  • Zvučne geste – ritamska igra
  • Postupci u muzikoterapiji
  • Primjeri iz kliničke prakse
  • Tenike stvaranja pjesme
  • Upotreba snimljene muzike u muzikoterapiji
  • Uloga terapeuta u muzikoterapiji

Svi sudionici dobit će potvrde o završenoj edukaciji.

Četiri kreativne radionice izrade instrumenata od prirodnih i neoblikovanih materijala za učenike: Kroz provedbu radionice učenici s teškoćama i njihovi učitelji izrađivat će instrumente od prirodnih i neoblikovanih materijala (drvo, papir, glina, sušene tikvice i slično.)

  • Opremanje likovnog kabineta
  • Rezultat aktivnosti: Izrada slikovnice na temu “Brojalice”

Logopedska radionica: Učenici obje škole zajedno će se igrati koristeći logopedske igračke i alate.

Studijsko putovanje u Otrovanec: Organiziranim posjetom poljoprivrednom obiteljskom gospodarstvu sudionici će se upoznati sa starim zanatima.

  • Organizacija terapijskog jahanja

Završna konferencija: Predstavljanje tijeka provedbe projekta i ostvarenih rezultata.

  • Završna priredba
  • Izložba radova

IMG 4070

Početnoj konferenciji nazočili su: zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan-Prokl, ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica Damir Mihaljević, ravnatelj Onovne škole “IBM” Virovitica Ivica Tomljanović i mnogi drugi.

-Ovaj projekt započet ćemo edukacijom koja će se održati u našoj školi, a provodit će ju naša djelatnica, logopedinja Mišela Bačić-Baronica. Riječ je o radionici “Uloga brojalice u usvajanju razvoja govora”. Brojalica je jednostavna muzička forma koja je prisutna u svim kulturama i narodima, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti, dio je života svakog djeteta i dobro utječe na sva područja razvoja. Svakako treba naglasiti da ćemo kroz projekt opremiti glazbeni i likovni kabinet te kao rezultat projekta izdati brošure i slikovnicu brojalice – rekla je ravnateljica virovitičkog COOR-a Margarita Kovačević.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

huhr slogan hrhuhr logo HR small horz

[g-gallery gid=”596824″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content