NOVE USLUGE Centru za socijalnu skrb Virovitica i Domu za odrasle osobe Borova 11,2 milijuna bespovratnih sredstava

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković danas (srijeda) je u Virovitici svečano uručila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava ravnateljici Centra za socijalnu skrb Virovitica Mariji Bajan Prokl i ravnateljici Doma za odrasle osobe Borova Zlati Rončević, ukupne vrijednosti 11,24 milijuna kuna.

Svečanom uručivanju ugovora nazočili su župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, državne tajnice pri Ministarstvu Marija Pletikosa i Margareta Mađerić te ravnateljica Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Emina Kovač.

– Ukupna ulaganja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u nepune četiri godine mandata ove Vlade u Virovitičko-podravskoj županiji iznose 61,3 milijuna kuna, od čega 38,3 milijuna kuna iz EU fondova i 23 milijuna kuna iz Državnog proračuna – istaknula je u svom obraćanju ministrica Bedeković te pozvala sve stručnjake i predstavnike lokalne zajednice da i nadalje svojim radom pridonose podršci svim svojim građanima, a posebice građanima u riziku od socijalne isključenosti. Dva nova projekta provode se u suradnji dvaju ministarstava – Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te SAFU-a.

IMG 1718KVALITETNIJE I DOSTUPNIJE USLUGE

Govoreći o dva nova projekta na županijskom području, ministrica Vesna Bedeković rekla je kako je riječ o važnim infrastrukturnim projektima koji povećavaju kvalitetu socijalnih usluga i čine ih dostupnijima većem broju korisnika.

-Sredstva u iznosu od 6,17 milijuna kuna za projekt pod nazivom „VTC Obiteljski centar“ koja se dodjeljuju CZSS-u Virovitica, namijenjena su izgradnji i opremanju zgrade Centra za socijalnu skrb Virovitica za potrebe Obiteljskog centra i Centra za posebno skrbništvo te nabavi vozila na korištenje mobilnom timu stručnjaka radi kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga u zajednici, kako bi se omogućila dostupnost usluga korisnicima u njihovom domu ili lokalnoj zajednici. Partner na projektu je Grad Virovitica, koji će u tu svrhu ustupiti zemljište za izgradnju nove građevine – objasnila je.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan Prokl istaknula je kako se obiteljski centri, a koji su trenutno podružnice Centara, u budućnosti, kroz novi zakon planiraju kao zasebne javne ustanove.

JAČANJE IZVANINSTITUCIONALNIH OBLIKA SKRBI

-Ovaj projekt predviđa izgradnju 20 zasebnih funkcionalnih jedinica, kojima će se omogućiti ne samo smještajni kapaciteti za stručne radnike, nego će u njemu biti zaposlen školovan kadar. I to ne samo sa visokom stručnom spremom, nego i stručnjaci s posebnim edukacijama i naknadnim doškolovanjem. Nadamo se da će nam ovakav obiteljski centar pružiti sve mogućnosti ka razvijanju vaninstitucionalnih oblika usluga i skrbi – istaknula je M. Bajan Prokl.

Obiteljski centar inače provodi niz aktivnosti koje su usmjerene na socijalne usluge, kao što su informiranje, savjetovanje, podrška, pomoć, informativni razgovori, odlasci u obitelji… Zamišljen je kao produžena ruka socijalnih centara i trenutno obavlja osjetljivije, teže i složenije zadatke koje centri za socijalnu skrb, zbog velikog obima poslova, sami ne mogu odraditi, kaže M. Bajan Prokl.

-Ovaj projekt omogućit će kvalitetniju uslugu, a svakom pojedinom stručnjaku osigurat će  više vremena za pojedinca, obitelj ili zajednicu. Zadaća obiteljskog centra je slušanje zajednice, prepoznavanje problema i poteškoća na koje bi trebali usmjeriti svoje danje aktivnosti – objasnila je M. Bajan Prokl.

IMG 1760VIŠE TOPLIH OBROKA, CJELODNEVNI BORAVAK

Također, svečano je uručen i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Domu za odrasle osobe Borova u iznosu od 5,7 milijuna kuna za projekt pod nazivom „Moja kućica, moja slobodica“, u okviru kojeg će se rekonstruirati, dograditi i urediti dvije zgrade i dvije kuće te nabaviti vozila kako bi se omogućila dostupnost usluga korisnicima u njihovom domu ili lokalnoj zajednici. Potporu djelatnicima Doma u provedbi projekta pružit će Agencija za regionalni razvoj Virovitičko – podravske županije VIDRA, a projekt ima veliku podršku Virovitičko-podravske županije.

Ravnateljica Doma Zlata Rončević istaknula je važnost novog projekta koji je obuhvatio korisnike s mentalnim oštećenjem, kao i starije, nemoćne osobe te objasnila koje promjene donosi.

-Proširit ćemo broj korisnika usluge dostave toplog obroka. Tu uslugu i sada imamo, no projektom će biti obuhvaćeno 50 novih korisnika s područja cijele naše županije, a ponajviše s područja općine Suhopolje i rubnih dijelova grada Virovitice. Ujedno, pružat ćemo uslugu cjelodnevnog boravka za osobe koje nisu u stanju boraviti same kod kuće, a njihovi skrbnici ih još uvijek nisu spremni staviti u instituciju.

Zahvaljujući projektu, moći ćemo dolaziti do obitelji, odvesti korisnika, pružiti mu skrb cijeli dan u našem Domu i vratiti ih kući. Želimo našim korisnicima u ustanovi pružiti život u zajednici. Zato ćemo kupiti dvije kuće i opremiti jednu zgradu, čime će se zbrinuti 16 korisnika koji će živjeti u zajednici i biti slobodni ljudi, kao i svi mi – izdvojila je Z. Rončević.

-Koordinirano djelovanje i suradnja cjelokupne zajednice, kao i podrška i proaktivno uključivanje svih dionika uvijek u konačnici rezultiraju dobrim rezultatima što je na području Virovitičko-podravske županije doista i vidljivo – naglasila je ministrica Bedeković te zahvalila svima koji su radili na pripremi projekata, dodajući kako će Vlada RH nastaviti podupirati sve programe vezane za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju. (www.icv.hr, vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content