OPREZ U PROMETU U prometnoj nesreći teško ozlijeđeno desetogodišnje dijete

Jučer (utorak) oko podneva u naselju Hum dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđeno desetogodišnje dijete koje je upravljalo biciklom. Stradavanjem djeteta u ovoj prometnoj nesreći nastavljeno je nepovoljno stanje sigurnosti u prometu po problematici sudjelovanja i stradavanja biciklista u prometnim nesrećama, posebno djece biciklista.

Naime, od 2015. godine je u prometnim nesrećama na području Virovitičko – podravske županije sudjelovalo 262 djece starosti do 14 godina, od kojih je troje poginulo, 13 je teško ozlijeđeno i 91 lako, a sve troje poginule, 4 teško ozlijeđena i 10 lako ozlijeđene djece su nastradali vozeći bicikl. Koliko je problematika velika ukazuje podatak da je u istom periodu u Hrvatskoj poginulo 7 djece vozeći bicikl.

Gotovo sva djeca biciklisti koja su sudjelovala i nastradala u prometnim nesrećama prema važećim prometnim propisima nisu smjela samostalno sudjelovati u prometu na biciklima i nisu koristila biciklističku kacigu, iako su to bili obavezni.

Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo ako su osposobljeni u školi za upravljanje biciklom ili u pratnji osobe starije od 16 godina. Za vrijeme vožnje bicikla po cesti vozači mlađi od 16 godina moraju koristiti zaštitnu kacigu, a kao i svi drugi vozači moraju poštovati sve važeće prometne propise i prometna pravila i ne smiju koristiti mobitel.

U cilju povećanja sigurnosti djece u prometu i izbjegavanja stradavanja djece pozivaju se roditelji na dosljedno poštivanje ovih prometnih propisa, odnosno da ne dozvoljavaju djeci mlađoj od 14 godina da samostalno sudjeluju u prometu na biciklima ako nemaju završenu edukaciju za vožnju biciklom i o tome izdanu potvrdu HAK-a, da svoju djecu u skladu sa svojim mogućnostima educiraju o vožnji bicikla na prometnicama u okolici i vode računa da dijete obavezno koristi biciklističku kacigu kada vozi bicikl.

Također se pozivaju i ostali sudionici u prometu, posebno vozači motornih vozila, na povećani oprez kada u prometu uoče dijete u bilo kojem svojstvu sudionika u prometu. (MUP RH, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content