OSVOJILI SEDAM MANDATA Pobjeda HDZ-a na izvanrednim izborima u Orahovici

U Orahovici su održani izvanredni izbori za gradsko Vijeće obzirom da u prosincu prošle godine nije izglasan gradski proračun za 2020. godinu.

Nakon glasanja na 11 izbornih mjesta, 6 prigradskih naselja i 5 mjesta u samom gradu, stigli su i rezultati. Službene rezultate prenijelo je Državno izborno povjerenstvo u kojima stoji da je lista HDZ-a nositelja Saše Ristera dobila 943 glasa, lista HSS-a nositeljica Ane-Marije Petin dobila je 630 glasova, lista SDP-a nositelja Radoja Medenice dobila je 345 glasova, Nezavisna lista Hrabro nositeljice Ivančice Grgić dobila je 197 glasova, Stranka Umirovljenika nositelja Juraja Fofonjke dobila je 89 glasova, dok je Domovinski pokret nositelja Stjepana Varaždinca dobio 61 glas.

Kada se pogledaju mandati u gradskom Vijeću, HDZ je dobio 7, HSS 5, SDP 2 i Nezavisna lista Hrabro 1 mandat. Zbog potrebe za dva vijećnika pripadnika nacionalne manjine, SDP je stranka koja na listi ima takvog pripadnika dobio je trećeg vijećnika, a tako će gradsko Vijeće ukupno brojiti 16 vijećnika.

Kako će izgledati konstituiranje Vijeća, tko će s kim ili nitko nikim vidjet će se na konstituirajućoj sjednici novog gradskog Vijeća koja mora biti sazvana u roku od 30 dana od službenih rezultata izbora. Sada, nakon izbora u tijeku su dva dana u kojima teče rok za prigovor na rezultate, a nakon toga slijedi konstituiranje. Od pravne struke, čitajući Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, saznali smo kako će vijećnici imati 90 dana za konstituiranje Vijeća, a ako se isto ne dogodi slijede novi izbori samo za gradsko vijeće.

S druge pak strane, ako Vijeće bude konstituirano, gradonačelnica Orahovice u roku od 90 dana morati dati prijedlog gradskog proračuna na sjednicu vijeća, a ako isti ne prođe slijede izbori i za vijeće i za gradonačelnika. Nositelj liste koja je dobila najviše glasova HDZ-a, Saša Rister ovako je prokomentirao rezultate izbora:

-Prije svega moram se i ovim putem od srca zahvaliti svima građankama i građanima Orahovice koji su izašli na izvanredne izbore za gradsko Vijeće, a posebno onima koji su svoj glas dali nama, odnosno Hrvatskoj-demokratskoj zajednici čime smo ostvarili veliku i važnu pobjedu. Pred nama je sada prvo sastanak našeg Gradskog odbora, gdje ćemo analizirati rezultate i pomno istražiti sve ono što kaže zakon, kako bi točno znali što nas još očekuje i kako dalje. Što se tiče eventualne političke suradnje ili koalicije još je rano, o tome uopće nismo razmišljali, sretni smo postojećim rezultatom, no vidjet ćemo kroz određeno vrijeme – rekao je Rister.

Špekulacije oko koalicije su razne, građani Orahovice kombiniraju svakako, ipak kako se danas čini svatko će “ruku dizati” za sebe, teško da će biti nekakvih velikih koalicijskih iznenađenja posebno zbog dosadašnjih razilaženja, kao onoga između lokalnih HSS-a i SDP-a, a nakon neizglasavanja proračuna, ili teškim riječima među strankama na posljednjim sjednicama starog vijeća, odnosno predizbornoj kampanji. Sve će biti puno jasnije kroz 30 dana kada novi vijećnici prvi puta sjednu u svoje klupe.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content