Otvorena birališta diljem zemlje: Građani mogu odlučivati između gotovo 2700 kandidata

Danas u sedam sati otvorena su birališta diljem zemlje na kojima za novi saziv Hrvatskog sabora građani mogu odlučivati između gotovo 2700 kandidata. Pravo glasa ima 3.860.000 birača. Kandidati se natječu na 192 liste stranaka i koalicija, a u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Glasanje traje do 19:00 sati kada će biti objavljene prve izlazne ankete, dok će DIP prve rezultate objaviti u 21 sat.

Birači mogu koristiti preferencijski glas, odnosno na listi za koju će glasati mogu zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost. Onaj kandidat koji osvoji najmanje 10 posto glasova svoje liste ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će od 21 sat početi objavljivati na svojoj mrežnoj stranici, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Jednako tako, zbog epidemije koronavirusa, na biralištima vrijede posebna pravila. Svi se birači moraju držati mjera zaštite koje su preporučili epidemiolozi. Kod ulaska na biralište moraju dezinficirati ruke, preporučuje se nošenje maski te korištenje vlastite kemijske olovke. U prostoriju se ulazi jedan po jedan, poštujući distancu od 1,5 metar.

Za članove biračkih odbora obvezno je nošenje maski, a preporučaju se i rukavice.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content