SLATINSKI CRVENI KRIŽ I u doba najgore krize dovozili lijekove, namirnice i prevozili potrebite do liječnika

foto: Crveni križ Slatina

Vladimir Jelenčić iz Crvenog križa Slatina napravio je zanimljiv pregled aktivnosti ovog društva za vrijeme najgore krize epidemije koronavirusa.

Za početak korona restrikcija na slatinskom području uzima se 19. ožujak, kada su zatvoreni slatinski kafići i poduzete druge mjere zaštite. Toga dana održana je uspješna akcija darivanja krvi (u sigurnosnom smislu) na koju se odazvalo 63 građana slatinskog kraja.

Već slijedećeg dana Crveni križ Slatina izradio je službene iskaznice za krizna stanja za sve djelatnike i volontere Crvenog križa Slatina. U suradnji sa Županijskim društvom CK VPŽ u osječkoj Saponiji kupili su veću količinu dezinficijensa za područje cijele županije.

foto: Crveni križ Slatina

POKRIVENE SVE IZVANREDNE POTREBE 

-Od naše središnjice Hrvatskog Crvenog križa (HCK) dobili smo nalog da otvorimo telefonski broj za pozive građana kojima treba neka vanjska usluga. Na raspolaganju smo imali oko 35 naših djelatnika i volontera od kojih su 21 djelatnice projekta ZAŽELI. Budući da su one prestale raditi sa korisnicima, koje su i dalje prema rasporedu posjećivale u njihovim domovima, ali držeći distancu i primajući njihove potrebe za nabavkom lijekova, namirnica, prijevoza i dr.

U tom periodu gerontodomaćice nisu pružale redovne usluge pomoći u kući (prosječno 4.750 usluga mjesečno) za 184 korisnika, već su pokrivale ove izvanredne potrebe. Bile su zaštićene maskom, vizirom, rukavicama, koristile su dezinficijens, a u jednom kratkom periodu čak i zaštitna odijela s nazuvcima. U periodu do normalizacije, tj. ublažavanja zaštitnih mjera 11. svibnja pružile su oko 980 usluga svojim korisnicima – stoji u osvrtu V. Jelenčića na krizu.

foto: Crveni križ Slatina

Građani šireg slatinskog područja u tom periodu usluženi su sa stotinjak usluga dovoza lijekova (70), namirnica (20), ostalo (10) u njihove domove prema njihovim narudžbama. Također, obavljeno je i 15 prijevoza do Doma zdravlja ili virovitičke bolnice.

-Više poziva nismo imali iz razloga što su zdravi i mladi članovi uže ili šire obitelji solidarno pomagali svoje starije i bolesne članove. Također, granice naše županije bile su nepropusne za prolaz COVID 19 zbog danonoćnih policijskih patrola (2 mjeseca) na svim ulaznim punktovima (17) u VPŽ, zbog čega smo ostali županija s najmanjim brojem zaraženih – naglasio je u osvrtu na krizu V. Jelenčić.

foto: Crveni križ Slatina

DONACIJE U HRANI I HIGIJENSKIM ARTIKLIMA

U ovom kratkom tromjesečnom periodu CK Slatina imao je sedam vrijednih donacija ukupne vrijednosti 247.500 kuna, odnosno 33.000 eura. To su donacije došle posredstvom HCK, Banke hrane i CK Slatina.  Riječ je o 100 prehrambeno-higijenskih paketa za Uskrs, zatim donacijama sira, tekućeg jogurta, kiselog vrhnja, Milka uskršnjih slatkiša, higijenskih artikala Henkel, hrane za 80 nezaposlenih zbog korona krize i 7.000 kilograma integralnog brašna koje je sada u podjeli. Ovim donacijama obuhvaćeno je između 800 do 1.000 obitelji i više od 1.300 djece slatinskog i šireg područja.

Također, Crveni križ Slatina dobio je i potrebne donacije higijenskih i zaštitnih sredstava za borbu protiv COVIDA -19 od HCK i Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

-Iako je ovaj period trebao biti easy going sa smanjenim aktivnostima pokazalo se da je Hrvatski Crveni križ na svim razinama imao dosta posla i stekao vrijedna iskustva za slijedeće krize – zaključuje V. Jelenčić. (www.icv.hr, vj)