Sutra nova sjednica Vlade: U novom programu manji porezi i lokalna uprava, više škola, nastava u jednoj smjeni…

Svoju prvu sjednicu nova će Plenkovićeva Vlada održati već sutra, dan nakon potvrde u Saboru. Ministri bi na toj sjednici trebali, među ostalim, utvrditi prijedlog Zakona o obnovi Zagreba, da bi ga Sabor mogao donijeti prije 4. kolovoza, kada će se zastupnici razići na nešto kraću ljetnu stanku od uobičajene.

Zakon o obnovi naznačen je i u programu nove vlade koji će Plenković danas predstaviti saborskim zastupnicima. Kako se jučer moglo čuti u Banskim dvorima, program nove vlade temelji se na konceptu novog suverenizma, koji podrazumijeva osnaživanje države i gospodarstva uz učinkovito korištenje hrvatskog utjecaja u EU.

Potpora medijima

Kao jedan od prioriteta politike nove vlade ističe se potpuno iskorištavanje 22 milijarde eura osiguranih kroz Višegodišnji financijski okvirr i program Europa za nove generacije, kako bi se osigurao brz oporavak gospodarstva. Većina programa nove vlade temelji se na programu koji je Plenković ponudio prvo na unutarstranačkim, a zatim i na parlamentarnim izborima. Kao cilj se navodi izgradnja dinamičnog, inovativnog društva i gospodarstva usmjerenog ka održivom razvoju, Hrvatska koja je prehrambeno samodostatna, ekološki zdrava, okolišno privlačna, s razvijenom prometnom, energetskom i digitalnom infrastrukturom. Programski ciljevi su i učinkovita državna i javna uprava, neovisno pravosuđe te moderna vojska i policija.

U programu Vlade ponavljaju se i obećanja o stvaranju uvjeta za 100.000 novih radnih mjesta, prosječnoj plaći od 7.600 te minimalnoj od 4.250 kuna do kraja mandata. Tu su i poticaji za samozapošljavanje, veća naknada za socijalno ugrožene, roditeljska naknada u iznosu pune plaće i 10-posto veće mirovine.

U poglavlju vezanom uz zdravstvo ističu se ulaganja od tri milijarde kuna u modernizaciju sustava i zdravstvenu skrb, izgradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu i revitalizacija Imunološkog zavoda. Nova vlada predviđa i nastavak ulaganja u obrazovanje djece i mladih za poslove budućnosti, rješavanje stambenog pitanja i viši standard za obitelji.

Među ciljevima su i porezna rasterećenja koja su također navedena u HDZ-ovim programima pa se tako najavljuje smanjenje postojećih stopa poreza na dohodak s 24 na 20, odnosno s 36 na 30 posto. Iako se proteklih dana neslužbeno spominjala i mogućnost povećanja osobnog odbitka, u Vladinu programu toga zasad nema. Kad je riječ o PDV-u, u programu se najavljuje smanjenje PDV-a na svu hranu s 25 na 13 posto. No, dok se o rasterećenju u području poreza na dohodak zadnjih dana govori kao o jednoj od prvih mjera u koje će se ići već početkom jeseni, smanjenje stope PDV-a vjerojatno se neće provesti u prvoj godini mandata, budući da još nisu analizirani ni učinci posljednjih smanjenja za određene kategorije proizvoda.

Dio programa nove vlade odnosi se i na ono što bi ministarstvo Nine Obuljen trebalo raditi na području medija, a uz donošenje novih medijskih zakona najavljuje se i model potpore distribuciji tiskanih medija.

Povećanje poljoprivredne proizvodje za 30 posto, ubrzavanje energetske tranzicije prema čistim energijama, prepolovljavanje broja lokalnih dužnosnika i mogućnost funkcionalnog povezivanja općina već su poznata HDZ-ova obećanja pretočena i u novi program Vlade.

Partneri zadovoljni

Ovaj je program usuglašen i s koalicijskim partnerima, koji su se proteklih dana i pisano očitovali na draft dokumenta koji su dobili na prošlotjednom ručku s premijerom u restoranu Baltazar. Predsjednik HSLS-a zadovoljan je dogovorenim.

– 80 posto od onog što smo predložili ušlo je u program Vlade, a nama je iznimno važno da je prihvaćen naš prijedlog da se izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi uvede obveza lokalnih čelnika da transparentno u realnom vremenu prikazuju sve troškove – kazao nam je Dario Hrebak. Zastupnici nacionalnih manjina otkrivaju, pak, kako će Vladin program u prvom koraku sadržavati općenite vrijednosti kada je riječ o politici prema manjinama i ljudskim pravima, a detaljnije će se urediti do jeseni, do kada bi trebali biti usuglašeni operativni programi za svaku od nacionalnih manjina. Kao garanciju da će i ti programi biti provedeni naglašavaju kako je u program koji će Plenković danas predstaviti ušao i dio po kojem će operativni programi, kada se donesu, biti sastavni dio programa buduće Vlade.

(večernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content