U Orahovici, Čačincima i Tenji odana počast poginulim braniteljima Damiru Hornungu i Franji Jusupu

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica obilježena je 29. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih heroja, vitezova Damira Hornunga i Franje Jusupa. Damir i Franjo poginuli su 07. srpnja 1991. kao pripadnici satnije Zbora narodne garde Orahovica u izravnom okršaju s neprijateljem na ulicama osječkog prigradskog naselja Tenja i prvi su poginuli branitelji sa šireg orahovačkog područja. Obljetnica je započela na mjesnom groblju u Čačincima na grobnom mjestu Franje Jusupa gdje su cvijeće i svijeće položili načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot te predstavnici braniteljskih udruga s orahovačkog područja.

-Damir i Franjo položili su svoje mlade živote na oltar Domovine u Tenji, braneći našu Slavoniju, našu Hrvatsku. Svake godine okupimo se na njihovim grobnim mjestima kako bi im odali dužno poštovanje i dali sve od sebe kako se žrtva ove dvojice heroja za nas, za Hrvatsku i za sve buduće generacije, nikada ne bi zaboravila. To je nešto najmanje što možemo napraviti, svake godine se sjetiti, zapaliti svijeće, položiti svijeće i pomoliti se za njih, a oni su dali toliko puno. Jedinice lokalne samouprave na području županije pa tako i Općina Čačinci itekako vode brigu o svojim poginulim braniteljima, ali isto tako i o invalidima Domovinskog rata i svim svojim braniteljima i uvijek će nam to biti dužnost i obveza. Pozivam sve braniteljske udruge da se ujedine i da zajedno ustraju u nastojanjima da se istina o Domovinskom ratu prenosi i dalje kako bi i mlađe generacije točno znale što se događalo tih ratnih godina i kako je obranjena Hrvatska. Moram svakako reći kako je u tijeku i izrada spomen biste Franji Jusupu koja će biti postavljena na ulazu u njegovu ulicu u Čačincima – rekao je načelnik Mališ.

29.Obljetnica Hornung Jusup 2

U nastavku obljetnice odana je i počast Damiru Hornungu na njegovom grobnom mjestu na gradskom groblju u Orahovici, a potom je središnji dio održan ispred Hornungove spomen biste. Počast su odali gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a Orahovica na čelu s predsjednikom Sašom Risterom.

Kod spomen biste Damira Hornunga nazočne je u ime organizatora Udruge HVIDR-a Orahovica pozdravio dopredsjednik Damir Vratković, a potom i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin. Počast Damiru u Franji kao i njihovim poginulim suborcima Zdravku Rittgasseru, Đuri Kišu i Marku Zegnalu kod spomen obilježja na mjestu pogibije u Tenji, odala je obitelj Hornung te izaslanstvo orahovačke HVIDR-e na čelu s predsjednikom Stjepanom Varaždincem.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”596782″]

 

Vladimir Grgurić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content