ZA MANJE PREPREKA Osobe s invaliditetom upozorile na loše uvjete pristupa javnim ustanovama

U prostorima Društva mulitple skleroze Virovitičko – podravske županije danas (utorak) održana je u radionica o lošim uvjetima pristupa javnim ustanovama osobama s invaliditetom. Moderatiorice radionice su bile Mirna Šmit i Dijana Živaković, stručne suradnice Nacionalne zaklade za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Udruge tjelesnih invalida Virovitičko – podravske županije, Udruge osoba s invaliditetom, SOS Virovitica i Društva multiple skleroze Virovitičko – podravske županije.

Osobe s invaliditetom koji koriste štake ili kolica u svakodnevnom životu nailaze na niz barijera koju su im često nepremostive. U posljednje vrijeme društvo je dosta napravilo, ali je to još premalo. Prepreke su i dalje ovdje: uz rubnike uz cestu, koji nisu do kraja prilagođeni, do neadekvatnih ulaza u javne ustanove, neadekvatnih toaleta, nemogućnosti odlaska na kat zbog nepostojanja rampi ili dizala i slično.

IMG 1703 Custom

Cilj je svih udruga koje su sudjelovale na radionici pokrenuti kampanju kako bi se zajednica senzibilizirala za potrebe osoba s invaliditetom. Pripremne radnje za kampanju napravit će se tijekom ljeta. Pronaći će se što više partnera koji će pružiti djelatnu podršku, ali i uz pomoć donatora napraviti nešto konkretno, kako bi se poboljšao život osoba s invaliditetom.

Početkom rujna krenula bi kampanja putem medija, javnih nastupa u vrtićima, školama i na javnim prostorima, kako bi što širi krug ljudi bio upoznat s velikim problemima u svakodnevnom života osoba s invaliditetom.

Za kampanju će se pokušati dobiti podrška lokalne zajednice, koja može bitno pomoći u realizaciji ciljeva. Svi nazočni na radionici dobili su određene zadatke u pripremnoj fazi kampanje.

Krajnji cilj je da osobe s invaliditetom mogu normalno živjeti u svojoj zajednici pa je poželjno da se u aktivnosti uključe i ostale udruge osoba s invaliditetom s prostora grada Virovitice i Virovitičko – podravske županije. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content