Zahvaljujući VPŽ gradit će se “autocesta budućnosti” na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci

– Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je projektni prijedlog prošao treću i posljednju fazu predmetnog postupka dodjele bespovratnih sredstava, te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o financiranju projektnog prijedloga “Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci” – objavili su iz Virovitičko-podravske županije.

NA temelju te odluke Virovitičko-podravskoj županiji kao nositelju projekta dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 35.740.015 kuna, stoji u dopisu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućenog Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću.

Prevedeno, na području navedenih osam općina gradit će se “autocesta budućnosti”.

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradili projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućili brz i kvalitetan internet. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovo je tzv. autocesta budućnosti koja će puno značiti za razvoj gospodarstva na našem području – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u idućim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

Ovim projektom će stanovnici 5.613 stambenih jedinica na području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti imati brzi internet. Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a nakon postavljanja svjetlovodnih niti, općine će postati vlasnici mreže i one će s njom raspolagati.

(www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content