Dr. Venus otkrio koje simptome koronavirusa imaju oboljeli s područja naše županije

Na jučer (subota) održanoj konferenciji za novinare upitan o simptomima koje su imale osobe oboljele od koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije, dr. Miroslav Venus rekao je, izuzev preminulog pacijenta, u većini slučajeva bila riječ o blažim simptomima bolesti.

Koji su to konkretno?

-Pacijenti navode temperaturu, gotovo svi i to je najčešći simptom. Kašalj u većoj ili manjoj mjeri, zatim klasične simptome kao što su bolovi u tijelu. Neki navode i probavne smetnje, kao što je proljev. Zanimljivo je što je nekoliko njih navelo i bolove u leđima. Simptom, gubitak njuha, koji je karakterističan za Covid-19, nije čest u slučajevima s našeg područja – nabrojao je dr. Venus.

Ponovio kako je riječ o bolesti koja se tek istražuje i za koju se zasad znaju tek akutne posljedice koje ostaju kod preboljelih, najčešće na plućima.

NEPOZNATE DUGOROČNE POSLJEDICE 

No još uvijek je velika nepoznanica koje dugoročne, kronične posljedice po organizam ostavlja koronavirus kod onih koji su zaraženi i koji su ga preboljeli, pa zato struka i stožeri apeliraju na preventivu, odnosno, odgovorno ponašanje, da se zaraza svede na minimum.

-Mi ne možemo znati kakve će posljedice za dvije, tri, četiri godine imati oni koji su preboljeli koronavirus Covid-19, jer to u ovom trenu nije ni moguće znati. Bolest je prekratko aktivna za odgovor na to pitanje. Siguran sam pak da kao i druge bolesti može ostaviti trajne posljedice na plućima, srcu, bubrezima, mozgu ili slično i zato je odgovorno ponašanje obveza svakog pojedinca  – kaže dr. Venus.

Na upit novinara uključuju li simptomi kod oboljelih s područja županije i iscjedak iz nosa, dr. Venus rekao je kako to nije uobičajen simptom.

-Curenje nosa nije ključan simptom. Dakle, ako vam nos ne curi, a imate ove druge simptome, to može biti biti koronavirus, odnosno Covid-19. Javite se u tom slučaju svom liječniku, izolirajte se i budite odgovorni – pozvao je dr. Venus.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content