FOTO Obilježena 29. obljetnica oslobođenja prigradskog naselja Jasenaš u Domovinskom ratu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub “Sokol” Milanovac obilježila je danas (subota) 29. obljetnicu oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu. Program obilježavanja započeo je svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca i odavanjem počasti na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Milanovcu, nakon čega je održan Izvještajni sabor UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac. Program je nastavljen prigodnom svečanošću na Spomen mjestu u Jasenašu na kojem su se uz hrvatske branitelje, predstavnike braniteljskih udruga, predstavnike Vijeća Mjesnog odbora Jasenaš i Milanovac, mještane i predstavnike Policijske uprave VPŽ, nazočili i visoki uzvanici, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek Golinac i ostali gosti.

Prisjećajući se tih slavnih vremena, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik UDVDR-e – Kluba „Sokol“ Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak istakao je da je to bila jedna od prvih uspješno izvedenih akcija u Domovinskom ratu, a Jasenaš je time postao i prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu.

  • Radilo se o združenoj akciji Zbora narodne garde i policije u kojoj je oslobođeno oko 10 kilometara površine, a oslobođenje sela Jasenaš bilo je od presudne važnosti za kasnije akcije oslobađanja ovog dijela Hrvatske, Kada govorimo o akciji Jasenaš, treba naglasiti da je ovo naselje za Viroviticu trebalo postati ono što je Borovo selo bilo za Vukovar – glavna baza pobunjenika i četnika za napade i osvajanja te ujedno velika opasnost za Viroviticu. U rujnu 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje. Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške, donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme u velikoj mjeri bili opkoljeni od strane neprijatelja. U odlično provedenoj akciji nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih. Od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati, do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš“ pogođenom protuoklopnim projektilom, među kojima je bio i dozapovjednik ZNG-a Jerko Romić. Od ove akcije Bilogorski odmetnici nikada više nisu smogli snage i hrabrosti iz sela Jasenaša ugroziti virovitičko područje, a u Jasenaš se ponovo ušlo nakon akcija oslobađanja vojnih objekata koje su provedene od 15. do 17. rujna – prisjetio se slavnih dana Zvonko Kožnjak.

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnik Ivica Kirin napomenuo je da je oslobađanje Jasenaša bilo presudno za obranu Virovitice, a samim tim i Hrvatske:

  • Ne možemo smetnuti s uma da se upravo tih dana u Virovitici stvarala država Hrvatska, a uspješno provedena akcija Jasenaš bila je uvjet za to. Neprijatelju je bilo važno zauzeti Viroviticu i na taj način postaviti bedem za stvaranje svoje takozvane države, no u jednom se grdno prevario. Ovdje je naišao na izrazito hrabre i sposobne hrvatske branitelje koji su mu upravo u ovoj akciji Jasenaš značajno pomrsili račune. Jasenaš je bio i ostao prvo oslobođeno naselje u RH gdje se neprijatelj nakon totalnog poraza nikad više nije vratio;: napomenuo je Ivica Kirin.

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak istakao je tom prigodom istakao je hrabrost i domoljublje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebice hrvatskih branitelja iz Virovitičko-podravske županije:

  • Mnogi hrvatski branitelji i hrvatski građani stradali su u Domovinskom ratu i nema dana u godini kada se ne prisjetimo njihove žrtve ta slobodnu državu Hrvatsku. Na žalost mnogi su stradali i diljem naše županije, no njihova žrtva nije uzaludna, a rezultat njihove hrabrosti su naše velike pobjede u Domovinskom ratu koje su doprinijele ostvarivanju više stoljetnog sna….samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.- rekao je tom prigodom Darko Žužak.

Predsjednik HVIDRA-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić istakao je vojnu akciju Jasenaš kao nagovijest slobode:

  • Ova akcija koja je ujedno bila i jedna od prvih takvih akcija u Domovinskom ratu ostavila je neizbrisiv trag kojeg trebamo prenositi na mlade naraštaje.. Kako je ovdje već rečeno, rat za Hrvatsku započeo je upravo na našem prostoru. Sjetimo se onih famoznih uhićenja Virovitičana, procesa pred vojnim sudom u Zagrebu, sjetimo se svih događanja koja su počela u Virovitici. Zašto baš u Virovitici. Upravo zato što je Virovitica bila izabrana kao cilj za stvaranje takozvane “Velike Srbije”, a njihova zamišljena granica Virovitica – Karlovac – Karlobag koja nikad nije realizirana, na žalost još uvijek tinja u nekim njihovim glavama, no nadam se da se više nikada neće desiti onakvo zlo koje je zadesilo Hrvatsku – rekao je tom prigodom Josip Đakić.

Ova svečanost nastavljena je druženjem u Mjesnom domu Jasenaš, a nakon toga i u Društvenom domu u Milanovcu. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”602922″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content