Dr. Venus: Pozivam sve zdravstvene djelatnike na odgovorno ponašanje, ovo više nema nikakvog smisla

Govoreći o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus na području Virovitičko-podravske županije, epidemiolog dr. Miroslav Venus na današnjoj (subota) konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite rekao je kako bi se stanje vezano uz dobivanje rezultata analiza uzoraka već sutra (nedjelja) trebalo normalizirati.

-Znamo da je situacija bila pomalo teška za pratiti, svima. S današnjim danom možemo reći da smo ‘podvukli crtu’. Danas ujutro dobili smo rezultate od jučerašnjeg dana. Današnji uzorci otišli su na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagreb i očekujemo da ćemo danas navečer ili najkasnije sutra ujutro ući u onaj ritam u kojem ćemo znati točne rezultate za period od posljednja 24 sata – objasnio je.

Za broj novooboljelih rekao je kako je enorman. Žarišta su, objasnio je dr. Venus, najviše svadbene svečanosti, dok je kod mlađe populacije evidentno riječ o noćnim klubovima. Devet oboljelih povezano je izravno sa svadbama kao žarištem, rekao je dr. Venus.

-Zato se i krenulo u donošenje ove odluke, da se broj uzvanika na svadbama ograniči na do 50 osoba. Ne želimo čekati da se situacija još dodatno pogorša, odlučili smo se na ovaj korak sada i molimo da nas se pritom razumije. Ako nam se drastično poveća broj oboljelih, bez obzira što su to uglavnom mlađe osobe, sigurno će se po zakonu velikih brojeva dogoditi da među njima bude i starijih osoba, kao i osoba sa kroničnim, podliježećim bolestima.

Tada možemo očekivati i da će biti veći broj onih koji zahtijevaju hospitalizaciju, umjetnu ventilaciju, a onda će možda neki i umrijeti – rekao je dr. Venus, zahvalivši svim članovima Stožera na podršci pri donošenju odluke, ali ujedno i krizitirajući nemarno ponašanje pojedinaca.

APEL NA ODGOVORNOST 

Samo zbog posljednjih svatova, oko 130 osoba završilo je u samoizolaciji, a broj će se, ovisno o kontaktima, i povećavati, jer su osobe prije stavljanja u samoizolaciju imale kontakte i s drugim osobama, a koje nisu vezane uz svatove.  Ujedno, okupljanja, izlasci, druženja, rođendani, ako se održavaju bez maske i distance, također su potencijalna žarišta koja imaju dugoročne posljedice.

Dr. Venus prozvao je i medicinske djelatnike da uvijek imaju na umu kako se nalaze u institucijama koje se moraju zaštititi od koronavirusa i sami time maksimalno doprinesu.

-Morate shvatiti da ovo više nema nikakvog smisla, to neodgovorno ponašanje, posebice nekih zdravstvenih djelatnika koji u svoje privatno vrijeme rade to što rade. Ali onda neka imaju toliko obzira da budu svjesni da se vraćaju u zdravstveni sustav, one institucije koje cijelo vrijeme nastojimo maksimalno zaštititi od proboja koronavirusa ne samo Opću bolnicu, već i Zavod za hitnu medicinu VPŽ kao i županijski Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok, domove zdravlja i domove za starije i nemoćne. A dolazi nam škola – upozorio je dr. Venus te još jednom apelirao:

– Dajte se počnite ponašati svi odgovorno, s posebnim naglaskom na ove kategorije zaposlenika – poručio je.  (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content