Kreće spašavanje dvorca Janković u Cabuni: Ruševno zdanje u budućnosti će biti Centar za kulturu zdravlja

Nakon Kurije Janković u Kapeli Dvoru i Dvorca Janković u Suhopolju na red za obnovu dolazi i Dvorac Janković u Cabuni. To je treći dvorac koji obnavlja Virovitičko-podravska županija i koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna.

Ukupna vrijednost projekta „Centra za kulturu zdravlja-dvorac Janković Cabuna“ prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iznosi 56.446.179,84 kuna, bespovratna sredstva iznose 47.979.252,84 kuna (85%), a projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije, pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ.

Jedan od strateških prioriteta Virovitičko-podravske županije je ulaganje u turističku infrastrukturu. Kako bi se stvorili preduvjeti za unapređenje upravljanja kulturnom baštinom na području Virovitičko-podravske županije i aktivnosti koje u integriranom programu potiču razvoj i promociju tradicije, kulture, zdravog načina života i stvaranje destinacije poželjne za život i razvoj kontinentalnog turizma potrebno je ulaganje EU sredstava u projekt Centar za kulturu zdravlja-dvorac Janković Cabuna koji će biti jedna od točaka na povijesnoj plemićkoj ruti koja je novouspostavljeni turistički proizvod Virovitičko-podravske županije, a koja spaja najljepše od Podravine i Slavonije.

Slavonija ima potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma i ponudu kvalitetnih turističkih paketa, a provedbom sličnih projekata i umrežavanjem rezultata projekata stvorit će se održiva priča koja će značajno utjecati na lokalni razvoj zajednice. Preduvjet za bolji razvoj turizma je uspostavljanje bolje i sadržajnije turističke ponude. Virovitičko-podravska županija posjeduje bogatu kulturnu baštinu koju većinom čine crkve, dvorci i kurije te ostaci starih utvrđenih gradova. Kulturna baština odražava povijest, način života, tradiciju i identitet područja na kojem se nalazi što stvara preduvjete za razvoj jedinstvene turističke ponude lokacije.

– Virovitičko-podravska županija se posljednjih godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma. Nakon Kurije Janković u Kapeli Dvoru, koja je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije postala Hotel baština s četiri zvjezdice, nakon Dvorca Janković u Suhopolju i Dvorca Pejačević u središtu Virovitice, Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije, u krugu od samo 20 kilometara – riječi su virovitičko-podravskog župana Igora Androvića o budućem Centru za kulturu zdravlja – dvorac Janković u Cabuni.

Projektom Centar za kulturu zdravlja-dvorac Janković Cabuna ostvarit će se inovativni i suvremeni turistički sadržaji kroz provedbu aktivnosti razvoja i provedbe kulturnih, obrazovnih, interpretativnih sadržaja, opremanje multimedijalnog izložbenog prostora Centra, izradu edukativnih materijala, izradu programa radionica za djecu i posjetitelje te razvoj kulturnih i turističkih proizvoda utemeljenih na kulturnoj baštini. Prijavitelj projekta, Virovitičko-podravska županija, projektni prijedlog će provoditi 36 mjeseci u suradnji s dva projektna partnera – Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije i Općinom Suhopolje.

[g-gallery gid=”601834″]

Predmet projektnog prijedloga je izgradnja i opremanje „Centra za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“, razvoj interpretativnih i edukativnih multimedijalnih sadržaja za posjetitelje, izgradnja nove pristupne ceste do Centra te promocija novo-razvijenih turističkih sadržaja za posjetitelje na području Virovitičko-podravske županije.

Ciljne skupine projekta su: mladi, obitelji s djecom, posjetitelji srednje i starije životne dobi; Učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenti i akademska zajednica. U sklopu projekta planirana je obnova dvorca Janković u Cabuni. Projektnim zadatkom postojeća građevina će se rekonstruirati tako da će se prenamijeniti u Centar za kulturu zdravlja.

Centar je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu područja Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu centra smješten će biti poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području VPŽ.

cabuna14
Foto: K. Toplak

Na katu će se nalaziti administrativne prostorije i konferencijske/prezentacijske dvorane s lounge prostorom. Budući da je građevina zaštićena kao kulturno dobro, izgled pročelje će se zadržati i obnavljati u skladu s originalnim izgledom uz neznatne preinake uvjetovane zahtjevima evakuacije i pristupa osobama smanjene pokretljivosti. U središnjem krilu ishodišnu točku čini prezentacijski i edukativni prostor „kako su se igrali naši stari“ s poligonom za isprobavanje igračaka, izložbeni prostor s maketama obnovljenih dvoraca i interaktivnom kartom, prostor za društvene igre i razonodu, sanitarni čvor te vertikalne komunikacije.

U južnom krilu nastavljaju se sadržaji za edukaciju s tradicionalnim igrama i VR („virtual reality“) sala. Središnji dio prizemlja čine prostori caffe bara i prezentacije vina, domaće i zdrave hrane („wine tour“) te lounge nasuprot njima kao reprezentativni info prostor s tabletima.

Na prostor caffe bara i prezentacije vina (na zapadnom pročelju) nadovezuje se i terasa s izlaskom na vanjski teren. Također, u tom dijelu nalazit će se i ulaz u glavni postav dvorca s tematskom izložbom. Južno krilo namijenjeno je za glavni postav dvorca gdje su u kontinuitetu povezane sljedeće tematske cjeline: zemlja, kruh, voda, vino i pjenušac, konji, šuma. Prostor prvog kata koji se nalazi samo nad središnjim dijelom kuće namijenjen je uredskim prostorima te reprezentativnom velikom i malom kulturno-prezentacijskom dvoranom s pripadajućim lobbyjem te sanitarijama korisnika.

cabuna17
Foto: K. Toplak

U sklopu projekta planirana je također rekonstrukcija pristupne ceste i izgradnja pješačke staze i postavljanje javne rasvjete do centra za kulturu zdravlja – Dvorca Janković u Cabuni. Kroz provedbu ostalih aktivnosti stvorit će se dodana vrijednost građevine koja će joj dati turistički kulturni sadržaj za posjetitelje raznih dobnih skupina. Kroz aktivnosti razvoja i provedba kulturnih, obrazovnih, interpretativnih i ostalih sadržaja te programa za posjetitelje postići će se sljedeći rezultati: opremljen multimedijalni izložbeni prostor Centra, Izrađeni edukacijsko-prezentacijski materijali; izrađeni programi radionica za djecu te izrađeni programi za posjetitelje.

Promocija kulturne baštine će se provoditi kroz brojne promotivne aktivnosti od kreiranja komunikacijske strategije, uspostavljanja press ureda, organizacije medijskog eventa, provedene PR evaluacije, organizacije studijskog putovanja za predstavnike medija turističkih agencija, blogere i influencere, pripreme promotivnog spota, objave reportaže u tiskanom mediju i aktivnosti putem društvenih mreža.

– Kada se završi ovaj projekt, očekujemo povećan broj posjetitelja u ovom odredištu kulturne baštine, ali i povećanje broja novozaposlenih povezano s ulaganjima u odredište kulturne baštine. Virovitičko-podravska županija tako nastavlja spašavati ruševne dvorce od sigurnog propadanja. Kako smo spasili Kuriju Janković u Kapeli Dvoru, Dvorac Janković u Suhopolju, tako ćemo i ovaj dvorac koji je izgrađen potkraj 19. stoljeća, no nakon Drugog svjetskog rata je izvan funkcije te kontinuirano propada – zaključio je župan Andrović.

(vpz.hr, ravidra.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content