Održana početna konferencija projekta “Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća”

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije danas, 25. kolovoza, održana je početna konferencija projekta “Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća”. Riječ je o projektu vrijednom 4.752.100,00 kuna, kojeg će sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 85 posto, dok će ostatak financirati Virovitičko-podravska županija, koja je nositelj projekta.

Na području Virovitičko-podravske županije godišnje je oko 2.500 hektara pod povrtlarskim kulturama, jer je tlo na ovom području idealno za njihovu sadnju, posebno korjenastog povrća. Kada se završe sustavi navodnjavanja, oko 5.000 hektara poljoprivrednih površina bit će navodnjavano i tako biti još povoljnije za povrtlarsku proizvodnju.

– Ovo je prva faza projekta. Kao Županija smo dobili 10 milijuna kuna kroz Razvojni sporazum 2 za projekt Slavonija i Baranja i Srijem. Tih 10 milijuna kuna smo rasporedili na nekoliko projekata, na izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole, jedan od njih je sušionica povrća. Očekujemo da ćemo u narednih godinu do dvije izraditi projektnu dokumentaciju kako bi dobili građevinsku dozvolu za izgradnju ove sušionice kakve nema još u Hrvatskoj – rekao je župan Igor Andrović, naglasivši da se sve sušeno povrće uvozi iz drugih zemalja.

IMG 0388
Foto: K. Toplak

– U razgovoru s proizvođačima smo došli na ideju da napravimo sušionicu. Poljoprivredna smo županija, imamo površine pokrivene sustavima navodnjavanja, radimo na tome i dalje, te vjerujem da će sušionica biti poticaj za sadnju i proizvodnju visoko dohodovnih kultura, da će od nje imati korist poljoprivrednici, svi ljudi koji budu tu zaposleni i cijela Slavonija budući da će to sušeno povrće plasirati na tržište – rekao je Andrović.

U sklopu projekta izradit će se idejni projekt, elaborat zaštite okoliša, obavit će se geotehničko istražni radovi te istražni radovi za eksploatacijskog zdenca i potom izraditi glavni projekt. Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu. Jednako tako otvorit će radna mjesta, kako u samom pogonu, tako i u pokretanju mreže kooperanata.

Zemljište na kojem će se graditi sušionica osigurao je Grad Virovitica. Riječ je o 10,3 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad 2 čija bi ukupna procijenjena vrijednost iznosila oko 2 milijuna eura.

IMG 0384
Foto: K. Toplak

– Ovdje na najbolji mogući način koristimo europska sredstva. Kroz ovakve projekte želimo dati mogućnost ljudima da se bave kvalitetnom proizvodnjom uz što manje troškove i da tako vratimo mlade na selo. Koronavirus je pokazao koliko je Hrvatska ranjiva, jer puno poljoprivrednih proizvoda uvozimo. Partner smo Virovitičko-podravskoj županiji u ovom projektu i tu smo za sve projekte kojima možemo pomoći našim ljudima, jer ne smijemo stajati sa strane i čekati da se nešto dogodi, već poduzeti inicijativu i na tome upućujem i podršku i čestitku i županu Igoru Androviću i Virovitičko-podravskoj županiji, kao i saborskom zastupniku Josipu Đakiću i bivšem ministru Tomislavu Tolušiću – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

IMG 0417
Foto: K. Toplak

Na početnoj konferenciji je nazočio i Željko Budinšćak, savjetnik ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

– Ovo je kruna svega. Virovitičko-podravska županija poznata je kao proizvođač poljoprivrednih proizvoda. Samom sušarom povrća, dobit će se dodana vrijednost proizvoda, povećat će se konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, a time će ruralna sredina dobiti novi zamah. Naravno, poljoprivredni proizvođači se moraju udružiti, a i država će im u tome pomoći. Inače, Hrvatska agencija za poljoprivredi i hranu u Pitomači je osnovala odjel za povrće gdje će se istraživati nove tehnologije uzgoja povrća. Svi ti rezultati će se transferirati poljoprivrednim proizvođačima i bit će to jedna zaokružena priča – rekao je Budinšćak.

(www.icv.hr, ml; vpz.hr)

[g-gallery gid=”602325″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content