Pomor ribe na rijeci Dravi kod Križnice: Zbog nedostatka kisika u vodi, uginulo najmanje pola tone ribe

Na rijeci Dravi i njezinim rukavcima kod Križnice ribolovci i mještani ovih su dana uočili pomor veće količine ribe. Pomor ribe u tzv. Staroj Dravi na žalost je pojava koja se događa svake godine u ovo ljetno vrijeme, ali nema nikakve veze sa trovanjem ribe, zagađenjem ili nečim sličnim, napomenuo nam je predsjednik Zajednice športskih ribolovnih klubova Pitomača Darko Tkalčec.

– Ovo sparno i vruće vrijeme i nama ljudima je teško podnošljivo, a kamo li ribama koje na očigled traže kisik koji im je neophodan da prežive. Osim jako tople vode, na ovaj pomor ribe još je više uvjetovao vrlo visoki vodostaj. Poznato je da naši susjedi Mađari redovno poribljavaju svoje vode i s tim razlogom postavljaju i brane da riba ne bi prebjegla dalje. No visoki vodostaj premostio je te brane, polomio ih, a riba je slobodno odlutala, što i ne bi bila tolika katastrofa, da veliki dio te ribe nije uginuo – govori nam Tkalčec, dodavši da je vodostaj u Staroj Dravi porastao skoro 2 metra.

IMG 4d6c435d4a5d37cd243587dd1027f9c3 V

– Zna se da visokim vodostajem dolazi i do miješanja mulja i vode, što je itekako vidljivo. Od toga ribolovci najviše strepe, jer osim apsolutnog ribolovnog fijaska koji se javlja u tom slučaju, zna se da će nažalost stradati dio ribljeg fonda, što šaranske vrste, što štuke i druge vrste. Točnije podatke o šteti saznat ćemo kada uginulu ribu izvadimo iz Drave, no već sad možemo pretpostaviti da se radi o najmanje pola tone ribe. No, vjerujemo da će se situacija stabilizirati i da štete neće dobiti veći razmjer – rekao nam je o ovom tužnom događaju na rijeci Dravi, predsjednik ZŠRK Pitomača Darko Tkalčec.

(www.icv.hr, bs; foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”599870″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content