Pred nama vrhunac ljetne vrućine, a onda grmljavinski pljuskovi i moguća tuča

Možda nam tijekom subote i nedjelje „padne“ nova najviša temperatura zraka izmjerena ovog ljeta ili godine. Najtopliji dan 2020. godine bio je 10. srpnja kada smo u hladu meteorološkog zaklona mjerili 35,5°C.

Sa sjeverozapada nam se sporo primiče dolina s frontalnim sustavom. Tlak zraka je u padu, a biometeorološki utjecaj sve je nepovoljniji. Nije iz goreg reći kako ćemo se tijekom nedjelje nalaziti na vrhuncu ovog toplinskog vala. Tijekom subote i nedjelje očekujemo jugozapadno strujanje. Uz jugozapadno strujanje očekujemo dotok osjetno toplije zračne mase ali i neugodne sparine. Kombinacija visokih, ponegdje i vrlo visokih temperatura zraka, te neugodno toplih ili tropskih noći i kao šećer na kraju, visok postotak vlage u zraku koja će djelovati kod osjeta ne/ugode.

Tijekom subote i nedjelje očekujemo izmjenu sunca, ali i oblaka, osobito tijekom nedjelje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Tijekom nedjelje će u kasnim poslijepodnevnim satima postojati mogućnost za lokalne predfrontalne nestabilnosti. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 18°C do 22°C u gorju koji stupanj niže. Najviše dnevne od 33°C do 37°C mjestimice tijekom nedjelje.

Tjedan pred nama…

Klimatološki jesen 2020. godine započinje 01. rujan. Ove godine će vrijeme, vremenski uvjeti u potpunosti slijediti klimatološki prelazak ljeta u jesen. To ne znači da je ljeto gotovo! Ovo je tek jedna mala pauza ili kratkotrajni predah od vrućine i sparine.

Tjedan pred nama obilježit će promjenjivo i nestabilno vrijeme. Očekujemo povremenu kišu ili grmljavinske pljuskove koji će tijekom ponedjeljka mjestimice biti i izraženiji. Mjestimice je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme, pa i tuča, krupa ili grad. Vjetar će s južnih smjerova naglo okrenuti na sjeverne smjerove. Temperature zraka u osjetnijem padu.

Jutarnje temperature zraka očekujemo od 12°C do 16°C. Najviše dnevne od 20°C do 25°C tijekom ponedjeljka.

Jesenku garderobu polako pripremimo za tjedan pred nama. Imamo još dva dana do zaokreta na meteorološkom polju. Tri, dva jedan…

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content