Pri kraju su građevinski radovi na Tehnološko-inovacijskom centru: Slijedi opremanje, a preko cijele etaže prostirat će se kongresna dvorana, jedina takvog tipa od Zagreba do Osijeka

Nakon Panonskog drvnog centra kompetencija i Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu Tehnološko-inovacijski centar koji se gradi u Virovitici treća je znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije koja je vezana uz najjače industrije u našoj županiji, poljoprivredu i drvnu industriju.

Tehnološko-inovacijski centar koji se gradi nedaleko Visoke škole Virovitica jedan je od najznačajnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno tehnološki fakultet u Osijeku i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Grad Virovitica osigurao je zemljište za njegovu izgradnju na 1754 četvorna metra, a projekt je izradila Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA.

IMG 4224
Foto: K. Toplak

Za izgradnju je zadužena tvrtka Domogradnja, a u njegovom prostoru nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, prostor za pripremu uzoraka za analizu…

– Ovaj Centar omogućit će našim poljoprivrednicima i poduzetnicima suradnju sa znanstvenim institucijama, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, a poljoprivrednici će dobiti pomoć djelatnika u poboljšanju poljoprivredne proizvodnje. Centar će se baviti kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije – medom, mlijekom, ljekovitim biljem, bavit će se istraživanjem, edukacijama i svime onim što bude potrebno gospodarstvu ne samo Virovitičko-podravske županije i Slavonije, nego i cijele Hrvatske. Cilj mu je rješavanje svih problema koje proizvođači ovdje imaju, bilo da su vezani uz uspostavu sustava higijene kao što je HACCP sustav ili razvoj novih proizvoda, razvoj tehnologija i odabira tehnologija za proizvodnju. Naši poljoprivrednici će moći reći koji su njihovi problemi, a u Tehnološko-novacijskom centru, uz naše partnere, tražit ćemo modele kako im pomoći – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Trenutno su pri završetku građevinski radovi, potom slijedi opremanje, a do kraja godine Tehnološko-inovacijski centar trebao bi započeti s radom.

IMG 4214
Foto: K. Toplak

Posebna zanimljivost je konferencijska dvorana koja se rasprostire preko cijele gornje etaže, a koja osim što može biti jedna cjelina, moći će se, kliznim vratima, razdijeliti na pet dijelova te će moći primiti 350 ljudi. Bit će to najbolja kongresna dvorana od Zagreba do Osijeka.

– Ovako velika dvorana nam je nedostajala na području Virovitičko-podravske županije, ali i na širem području Slavonije. Kongresna dvorana bit će potpuno opremljena, a u vrijeme pandemije koronavirusa zbog svoje veličine omogućit će održavanje značajnijih događanja uz okupljanje većeg broja ljudi te zadovoljavanju potrebnih epidemioloških mjera – naglasio nam je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

(vpz.hr)

[g-gallery gid=”599818″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content